A lengyel egészségügyi minisztérium megkezdte a tanácskozást a cukoradó ügyében az ágazat képviselőivel - jelentette a gazeta.pl. A megbeszélésekre meghívták az élelmiszergyártók és az édes üdítők, illetve az alkoholipar képviselőit is. Janusz Cieszynski miniszterhelyettes szerint a cukoradó bevezetése jó megoldás, mert ez csökkenti az egészségtelen ételek fogyasztását.

Elsősorban a cukrozott italoknál és a kis üveges alkoholoknál akarják bevezetni az új közterhet. A jogszabály tervezete szerint 70 groszys (egy zloty 74 forint) pluszt tennének az árra egy liter cukrozott üdítő esetén, illetve egy zlotyt a lengyelek által "majomnak" nevezett kis üveges alkoholos italok esetén. A szakminisztérium azt szeretné, ha az új törvény már idén április elsejétől hatályba lépne.

A statisztikai adatok szerint 2018-ban egy átlag lengyel évente 51 kilogramm cukrot fogyasztott, ami rekord és 10 kilogrammal több, mint 2015-ben. Hogy a cukoradó mennyire hatásos, arra jó példa Magyarország, ahol ennek bevezetése óta 40 százalékkal csökkent az élelmiszerekben felhasznált cukor. Mexikóban 15 százalékkal esett vissza a cukrozott üdítők eladása. Más kérdés, hogy a lengyelek kedvence a cukros tea, amit víz helyett isznak, s erre csak a cukor közvetlen megadóztatása lehetne hatással.