Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Henryk Kowalczyk lengyel környezetvédelmi miniszter úgy gondolja, hogy országának tíz éven éven belül rendelkeznie kell atomerőművel. Enélkül nem lesz képes teljesen lemondani a szénalapú áramtermelésről 2050-ig - idézte a tárcavezető nyilatkozatát a Business Insider Polska.

A miniszter a szén jövőjéről szólva kifejtette: természetesen le kell mondani erről az energiaforrásról, de ezt, "megfontoltan", fokozatosan kell megtenni, közben kiépítve az új energiaipart. Ennek része lehet az atomenergia. "Nem tudom, mit mondanak a környezetvédők, de én más utat nem látok" - mondta Kowalczyk.

A minisztert megszólaltató újságíró megjegyezte, hogy a lengyelek félnek az atomerőművektől, ám a bölcs politikus nem jött zavarba. Mint mondta, tudja, hogy még mindig él Csernobil emléke, de az atomerőművek meghibásodása kicsit olyan, mint a légi katasztrófa: nagyon ritka, ám látványos (sic!). Szerinte arra is emlékeztetni kell az embereket, hogy a csernobili és a fukusimai nukleáris katasztrófán kívül nem volt jelentős ökológiai katasztrófa az atomenergia történetében. (Bár ez éppenséggel egyáltalán nem igaz.)