A kínai hadsereg áttelepített néhány Dongfeng-41 típusú interkontinentális ballisztikus rakétát Hejlungcsiang tartományba - vette át az AP hírét a Moscow Times. A fegyverek így az ország legészakibb részébe kerültek, amely határos Oroszországgal.

A hír először úgy szivárgott ki, hogy az interneten fotók jelentek meg az órási teherautókra szerelt, mozgó kilövőállásaikon utazó rakétákról, amit éppen útban vannak új állomáshelyük felé. Ezt követően a hivatalos pekingi álláspontot képviselő Global Times című lap megerősítette az áttelepítést.

Veszélyes fegyver

Az elemzőktől származó információk szerint a fotók valóban Hejlungcsiang tartományban készültek fogalmazott a lap, amely ezt követően magyarázatot is adott az intézkedésre. Eszerint a nukleáris robbanófejek szállítására képes rakétákat a Kínával szemben közismerten kritikus Donald Trump amerikai elnöki beiktatására válaszul telepítették át.

Az USA nem mutat tiszteletet a Kínai Népköztársaság fegyveres erőivel szemben - folytatódott az indoklás. A Dongfeng-41-es hatótávolsága 12-15 ezer kilométer, amivel a világ legnagyobb távolság megtételére képes atomfegyvere. Kína 2016 áprilisában sikeres tesztet folytatott a DF-41-essel a Dél-kínai-tenger térségében.

Az oroszokat nem érdekli

Az északi átköltözéssel a Föld gömb alakját figyelembe véve a rakéták minden bizonnyal közelebb kerültek az USA-hoz. A Kreml közönyösen reagált arra, hogy egy Oroszországgal szomszédos tartományban kötöttek ki. Nem látunk Oroszországgal szembeni fenyegetést a kínai katonai mozgásokban - fogalmazott Dmitrij Peszkov kormányszóvivő.