Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A most befejeződött Zapad 2017 orosz-belorusz hadgyakorlaton számos szimulált atomtámadást is indított az orosz hadsereg az úgynevezett atomhármas bevetésével - állítja Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára az onet.pl tudósítása szerint. Az utóbbi azt jelenti, hogy nukleáris robbanófejekkel felszerelt rakétákat indítanak a szárazföldről, tengeralattjárókról és bombázó repülőgépekről.

Turcsinov szerint az atomtámadás gyakorlását a hadgyakorlat utolsó napjára időzítették. A légitámadást TU-95MS és TU-22M3 nagy hatótávolságú bombázókkal hajtották végre, amelyek a Barents-, a Balti- és a Norvég-tenger felett gyakorlatoztak. A stratégiai jelentőségű szárazföldi csapást a 14. rakétahadosztály vezette elő, amely a kamcsatkai gyakorlótér irányába lőtt ki interkontinentális ballisztikus rakétákat. Végül a Dmitrij Donszkoj atom-tengeralattjáró hasonló támadást intézett az elképzelt cél ellen a tengerről.

Az ukrán politikus szerint az atomtámadás-gyakorlatok megerősítik az orosz politika agresszív jellegét. A Zapad 2017-en ezeken túl is számos olyan légi rakétacsapást hajtottak végre, amelyek ugyanezt erősítik meg. Turcsinov úgy látja, hogy Moszkva kész fokozni a feszültséget nyugati kapcsolataiban akár odáig, hogy háborút robbantson ki a felek között.

Ukrajna és nyugati partnerei az orosz-fehérorosz hadgyakorlat után nagyon komolyan figyelni fogják, hogy Oroszország visszavonja-e azokat a katonai egységeket és fegyvereket, amelyek a fehérorosz területeken részt vettek a hadijátékokban.

(A nyitókép forrása: Reuters)