Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok és Lengyelország együttműködési megállapodáson dolgozik az 5G-s mobiltelefon-technológia bevezetésén, részeként a washingtoni adminisztráció erőfeszítéseinek, hogy visszaszorítsák az ezen a téren vezető szerepet játszó kínai Huawei távközlési óriáscéget - írja a Financial Times annak kapcsán, hogy a tervek szerint Donald Trump, az USA elnöke a második világháború kitörésének 75 évfordulójára emlékező ünnepségekre Varsóba látogatott volna augusztus 31-én és szeptember 1-jén. A Dorian hurrikán pusztítása miatt azonban Trump helyett Mike Pence alelnök utazik Varsóba.

Trükkös megoldás

Az 5G-s együttműködést az úgynevezett prágai javaslatokra akarják alapozni - tudta meg az ügyhöz közelálló forrásokból a brit üzleti lap. A cseh fővárosban májusban tartottak egy konferenciát, amely ajánlásokat fogalmazott meg az új technológiára épülő hálózatokkal, elsősorban azok kiberbiztonsági elemeivel kapcsolatban. Az egyezség szövege, amit Washington és Varsó elfogadhat nem fogja említeni a Huaweit, ám ha alaposan elolvassuk a prágai ajánlásokat, abból kiderül, hogy a kínai óriásvállalat nem felel meg azoknak.

A Washingtoni adminisztráció attól tart, hogy a kínai titkosszolgálatok hátsó kapukat kapnak minden olyan jövendő 5G-s hálózaton, amelyet a Huawei telepít, ezért igyekszik kiszorítani a vállalatot szövetségesei távközlési piacáról. A cég tagadja, hogy a rendszereiben ilyen kiskapuk lennének, ám az amerikai kormány ennek ellenére jelezte, hogy meg fogja nehezíteni minden olyan ország és az USA együttműködését, amelyben a Huawei szerephez jut a távközlési háttérintézmények fejlesztésében.

Nem zárják ki, de...

Egy lengyel illetékes elmondása szerint a lengyel-amerikai megállapodás - amelynek szövegét még nem véglegesítették - nem zár ki egyetlen vállalatot sem az 5G-s üzletből, ám Lengyelország nem akar olyan cégekkel együttműködni, amelyeknek az üzleti megfontolásokon túl más gondolatok is járhatnak a fejükben. Az új mobiltechnológia biztonsága fontosabb annál, hogy olyanok üssék bele az orrukat, akikben Varsó nem tud teljesen megbízni - tette hozzá.

Trump másodszor járt volna Varsóban, először nem sokkal hatalomra kerülése után, 2017 júliusában kereste fel a lengyel fővárost. Andrzej Duda lengyel államfő két hónapja járt nála Washingtonban, ahol meglehetősen nagy csinnadrattával látták vendégül, és az amerikai elnök ígéretet tett kollégájának arra, hogy további ezer amerikai katonát telepítenek Lengyelországba. A mostani látogatás - amelyen tehát végül alelnöke képviseli az elnököt -  fő témái a katonai és az energetikai együttműködés bővítése, részben kétoldalú szinten, részben Ukrajnát is beleértve háromoldalú viszonyban.

Áttörés lesz?

A lengyel állami energiaszolgáltató vállalat, a PGNiG több amerikai céggel is megállapodott folyékony gáz (LNG) importjáról az elmúlt időszakban. Ez része varsói kormány törekvésének, hogy megszüntesse az orosz gázimportot. Washington emellett lobbizik annak érdekében, hogy ha Lengyelország úgy dönt, hogy felépíti első atomerőművét, akkor abban részt vállalhassanak amerikai vállalatok.

A lengyel átlagembereket legjobban érdeklő kérdés azonban az amerikai beutazásukat egyszerűbbé tevő vízumkönnyítés ügye. Az egymás követő kormányok lobbizása ellenére Lengyelország egyelőre kimaradt azon országok sorából, amelyek megkapták a kedvezményt. Georgette Mosbacher varsói amerikai nagykövet keményen küzd azért, hogy ez megváltozzon, és várakozások szerint az amerikai küldöttség lengyelországi látogatása alatt bejelentik, hogy a washingtoni kormány jelölni fogja Lengyelországot azon államok sorába, amelyek a vízumkedvezmény várományosai.