Ausztria bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiknek az uniós jog szerint ott kell menekültstátust kérniük, ahol először az Európai Unió területére lépnek

- nyilatkozta az Index beszámolója szerint Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter az ORF rádióállomásnak.

Szerinte ugyanis azoknak a tagállamoknak vagy országcsoportoknak, amelyek folyamatosan megsértik a törvényt, számítaniuk kell jogi következményekre. Arra a kérdésre, hogy mit tesz Bécs, miután Magyarország elzárkózik a menedékkérők visszafogadásától, az osztrák belügyminiszter azt válaszolta:

ebben az esetben Ausztriának pert kell indítania. A köztársaságnak biztosítania kell, hogy az Európai Unió betartja a törvényeket.

Az Index megemlékezik arról, hogy a magyar kormány azért nem tesz eleget a visszaküldési kéréseknek, mert álláspontjuk szerint ezek a menekültek Görögországon keresztül érkeztek, és ha nem regisztráltak is ott, ez nem jelenti azt, hogy Magyarországra kellene küldeni őket. A magyar álláspont szerint, ha Görögország nem tartotta be a játékszabályokat a regisztráció elmulasztásával, azért Magyarország nem büntethető.

A tavalyi menekülthullám kezdete óta összesen 52 ezer menekültet akartak az uniós országokból visszatoloncolni Magyarországra, azonban mindössze négyet vettünk át - őket pont Ausztriától.