Az APA osztrák hírügynökség ezzel kapcsolatban Johanna Mikl-Leitner belügyminisztert idézte, aki kijelentette: miután az osztrák-magyar határon jelentős mértékben enyhült a helyzet, mostantól az osztrák-szlovén határt kell ellenőrizni. A belügyminiszter szerint az osztrák rendőrség órákon belül megkezdi a déli határ ellenőrzését.

A tárca közlése szerint fenntartják a magyar-osztrák határszakasz ellenőrzését is, azonban Ausztria déli határrészére is kiterjesztik, elsősorban a stájerországi Spielfeld településnél végzik majd. A miniszter korábbi indoklása szerint a menekültek útvonala változik, a Balkánon át Kelet-Európa vagy Horvátország és Szlovénia irányába mennek.
A vonat és buszközlekedést is átfogóan ellenőrzik majd, ami fennakadásokat okozhat az érintett útszakaszokon.

A határátkelőnél a beutazókat várhatóan a szerda esti óráktól ellenőrzik majd szúrópróbaszerűen, hogy a közlekedésben ne legyen torlódás. Szerdán délután már katonák segítséget is kérték, és minden olyan stájerországi rendőr, aki eddig Burgenlandban segédkezett, most visszatér a tartományba, továbbá Stájerországban szolgáló rendőröket is átvezényelnek a környékre. Egyelőre más tartomány állományát nem veszik igénybe. A katonák a zöldhatár is őrzik, miután a menekülteket feltartóztatják, átadják a rendőrségnek. A határnál a segélyszervezetek képviselői és a rendőrség fogadja a migránsokat, akik ott ellátást kapnak.

Arra készülünk, hogy a szlovén határ mentén lévő Spielfeld lesz az új Nickelsdorf - mondta a tartományi rendőrségi vezető, aki szerint a nap végére csaknem tízezer ember lépi át majd ott a határt. Stájerországban az elmúlt napokban csaknem négyezer fő számára biztosítottak befogadóhelyet, a legtöbben Grazban és a Schwarzlsee közelében kaptak szállást.

Az osztrák külügyminiszter felszólította Szlovéniát és Horvátországot, hogy a menekültügyi helyzetben tartsa magát az uniós jogszabályokhoz. Sebastian Kurz szerda délelőtt telefonon egyeztetett szlovén és horvát kollégájával és utalt az Ausztriára nehezedő terhekre.

Az osztrák kancellár csütörtökön találkozik horvát és a szlovén miniszterelnökkel is. Az osztrák belügyminiszter Johanna Mikl-Leitner korábban hangsúlyozta: az osztrák határellenőrzés bevezetése fontos jelzés a világnak. Nem mehet úgy tovább minden, ahogyan eddig volt, nem alakulhat ki "korlátlan migrációs áradat", újra vissza kell térni a rendes kerékvágásba - hangsúlyozta a miniszter, és egyúttal közös európai megoldást, valamint az uniós külső határok ellenőrzését szorgalmazta.

Salzburg és Németország között délelőtt leállították a vonatközlekedést, ezért a menekültek gyalog indultak el Ausztriából a határ fele. Kora délután 360-an jutottak el az osztrák-német határ német oldalán fekvő Freilassingba. A salzburgi főpályaudvaron délelőtt 2200-an gyűltek össze.