Az autók a műszaki vizsgáztatását végző szerbiai cégek azon gondolkodnak, hogy megszakítják együttműködésüket a biztosítókkal, amelyek ügynökeként helyben megköthetik a biztosításokat, mert partnereik radikálisan le akarják szállítani jutalékaikat - írtja a vajdasági Szabad Magyar Szó.

Ha így dönt a cégek többsége (azaz feladják a teljeskörű szolgáltatást), akkor az autósoknak előbb el kell vinniük a járművüket a műszaki ellenőrzésre, majd onnan a biztosítóhoz kell menniük, ahol befizetik az egy évre szóló biztosítást, majd a regisztrációs matricáért fel kellene még keresniük a belügyminisztérium kirendeltségét is.

A biztosítótársaságok eddig 15, 20 vagy akár 30 százalékos részesedést is adtak a vizsgáztatást végző cégeknek. Ez csökkenne a jövőben 5 százalékra. A műszakiztatást végző cégek vezetői azt mondják, az új előírások szerint egy műszak alatt tíz személygépkocsit tudnak átnézni. Ez azt jelenti, hogy ha egy biztosítás után 500-600 dinár (1360-1630 forint) hasznuk van, akkor is csak legfeljebb 5-6 ezer dinárt keresnek egy nap, ami 24 munkanap alatt két munkás bérét sem fedezi, nem hogy a cég más költségeit.

A szerb kormány 2018 közepén szigorította a műszaki vizsgáztatást az országba áramló lerobbant nyugati autók kiszelektálása érdekében, ám ezzel csak nagy zűrzavart okozott.