Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Régóta várt törvénymódosításra készülnek Ausztriában. A kormány e heti döntése szerint módosítják az útdíjhasználatról szóló törvényt, s ennek eredményeként december elsején az eddigi matricás megoldás mellett elektronikus úton is meg lehet majd vásárolni az autópályák és gyorsforgalmi utak használatára jogosító jogosultságot Ausztriában.

A két rendszer ezek után párhuzamosan működik egymás mellett. Az elektronikus díjfizetésre december elsejétől az osztrák autópályakezelő Asfinag AG alkalmazásán keresztül lesz lehetőség, a benzinkutakon és trafikokban jövő év közepétől elérhető a rendszer.

Ugyanakkor a magyarhoz képest egy kissé avíttnak tűnő rendszerben bevezetendő újítás kissé bonyolultra sikeredett. Aki ugyanis online szeretne úthasználati jogosultságot szerezni, annak csak egy 18 napos várakozási idő után lesz erre lehetősége - írja a Der Standard. Azaz, ha valaki január elsején vásárol digitális matricát, az legkorábban január 19-én lesz jogosult az úthasználatra. A minisztérium tájékoztatása szerint a tág határidő azért szükséges, mivel az online vásárlásokra vonatkozó uniós szabályozás a vásárlónak 14 napos elállási jogot engedélyez.

De a tervek szerint ha a vásárló ezt külön igényli, választhatja majd az e-matrica hamarabbi érvénybe lépését is, különösen a 10 napos, vagy a néhány hónapos matricák esetében. A trafikokban és a benzinkutakon vásárolt e-matricák azonnal érvényesek lesznek.