Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország egy sor gazdasági programot jelentette be, amelyeket Szíriában indít - jelentette a Moscow Times. Moszkva Bassár el-Aszad elnök régi szövetségese, 2015-ben katonai beavatkozással segítette ki a kormányerőket az polgárháborúba süllyedt országban. Jurij Boriszov miniszterelnök-helyettes öt közös fejlesztést jelentett be Damaszkuszban.

Az első projekt olaj- és gázbányászati együttműködés, amelyben két orosz vállalat vesz részt. Három szénhidrogénmezőt érint az együttműködés, köztük egy olajlelőhelyet Szíria északnyugati részén és egy gázmezőt Damaszkusztól északra. A szerződést már aláírták, a két orosz cég a Mercury LLC és a Velada LLC.

Az orosz kormány félmilliárd dollárt akar befektetni négy év alatt a Tartüszban lévő kikötőben, amely az orosz flotta egyetlen földközi-tengeri bázisa. A kikötőt 49 évre szóló megállapodás alapján bérli az orosz fél egy 2017-ben kötött megállapodás alapján. Ezen túl az orosz hadseregnek van egy légibázisa Latakia tartományban - innen indították az Aszad-ellenes erők elleni légi csapásokat. Az oroszok nemrégiben helikoptereket telepítettek egy Szíria északkeleti részén lévő repülőtérre.

A tartúszi bázis nem csupán katonai célokat szolgál - derült ki Boriszov beszámolójából. Moszkva a gazdasági terjeszkedés hídfőjét is látja benne. Ennek jegyében 100 ezer tonna gabonát juttatnak el az év végétől kezdve tavaszig Szíriába egy humanitárius akció keretében. Egy ideje rendszeres a kapcsolat a Krím félszigeten lévő kikötők és Tartúsz között.

Az oroszok tervei között szerepel egy Szíria tengerpartját és a Perzsa-öblöt összekötő vasútvonal kiépítése. Izraelben attól tartanak, hogy Irán ennek segítségével könnyebben el tudja majd látni fegyverekkel a vele szövetséges, Izraelt támadó milíciákat. Végül Oroszország menedzsel 17 millió dollár értékű támogatást Szíria újjáépítésére. Ebből 5,8 milliárd jut a közszolgáltatóknak, ötmilliárd az oktatás és gyermekgyógyászat feltámasztására és hárommilliárd az egészségügyre.