A bizottság alapjogokért felelős alelnöke a Süddeutsche Zeitung című liberális lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a tagállamok részéről "több vita" szükséges Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Jaroslaw Kaczynskivel, a lengyel jobboldali kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével az olyan alapértékek megvédéséhez, mint a demokrácia és a jogállamiság - írta az MTI.

A "többieknek világossá kell tenniük, hogy ezek az értékek nem csak dísznek valók, mint egy bokréta" - tette hozzá Frans Timmermans, hangsúlyozva, hogy a bizottság egyedül nem tudja megvédeni az értékeket, és "a tagállamoknak is van felelősségük" ezen a területen.

Mint mondta, a bizottság "szükség esetén" használja a rendelkezésére álló eszközöket, de nem tud tenni "további lépéseket a tagállamok nélkül". A testületnek ehhez a tagállami kormányokat összefogó tanács támogatásra van szüksége. Ezért az alapértékek védelmének ügyét a tanács napirendjére kell venni - tette hozzá a volt holland külügyminiszter, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) politikusa.

A EU elődjeként számon tartott Európai Gazdasági Közösséget megalakító Római Szerződés aláírásának közelgő 60. évfordulójának megünneplésére szervezett szombati római EU-csúccsal kapcsolatban kiemelte, hogy szívvel-lélekkel kell kiállni az EU mellett. Szavai szerint "oly nagyon tartottunk attól, hogy az EU-t a szívre alapozva védelmezzük, hogy végül csak racionális alapon érveltünk mellette".

Így az EU-s polgárok aggodalmaira reagálva csak "statisztikákkal álltunk elő, amelyek mutatják, hogy a munkanélküliség csökken és a gazdaság növekedik", holott csupán adatokkal nem lehet hatni az emberekre - hangsúlyozta Frans Timmermans.