Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Peter Praet, az úgynevezett mennyiségi könnyítési program egyik kidolgozója egy brüsszeli pénzügyi találkozón arra reflektált, hogy az ECB igazgatótanácsának néhány tagja egyre hangosabban sürgeti a program lezárását, többek közt azzal érvelve, hogy az ingyen pénz elősegíti buborékok keletkezését az ingatlan- és a kötvénypiacon - írja az MTI.

Praet hangsúlyozta, minden döntés előtt az ECB-nek szilárdan bíznia kell abban, hogy a fogyasztói árak emelkedésének üteme közelít a két százalék közvetlen közelében lévő inflációs célhoz.

Az euróövezeti infláció 1 százalék fölött van, de várhatóan még évekig nem emelkedik az inflációs cél közelébe.

A közgazdász hozzátette: az ECB még nem döntötte el, hogy fokozatosan vagy egy lépésben vezesse-e ki a kötvényvásárlási programot.

Az ECB kormányzótanácsa múlt csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton, és bejelentette, hogy a havi 30 milliárd eurós eszközvásárlási program szeptember végéig folytatódik, és szükség esetén időben és méretében kiterjeszthető.

Mario Draghi, az ECB elnöke az ülés után kijelentette: továbbra is szükség van a monetáris stimulusra, mert az infláció visszafogott és középtávon is csak fokozatosan emelkedik. Hozzátette, hogy az ülésen nem került szóba a kötvényvásárlási program lezárása.

Az ECB 2015 márciusában kezdte meg a kötvényvásárlási programot, hogy pénzbőséget teremtve ösztönözze a gazdaságot, és megakadályozza, hogy krónikussá váljon az alacsony vagy negatív infláció. A programot azonban előbb-utóbb be kell fejezni, mert elfogynak a megvásárolható kötvények, de azért is, mert az ultralaza monetáris politikának az ECB igazgatóságán belül tekintélyes ellenzéke van. Különösen német részről hangsúlyozzák, hogy az ingyen pénz lehetővé teszi a kormányok számára a szükséges reformok késleltetését és kiiktatja a rendszerből a saját erőfeszítésre támaszkodó öngyógyulás lehetőségét. Az ECB így egyfajta stabilitást teremt ugyan, de a versenyképességet károsító módon.

Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke kezdettől fogva különösen kritikus a mennyiségi könnyítési programmal szemben, hangsúlyozva, hogy az ilyen eszközvásárlások "elmossák a határt a monetáris és a fiskális politika között".

A kép forrása: Pixabay