Piaci kommentárok szerint úgy látszik, mégis csak igaznak bizonyultak azok a névtelen pletykák, hogy a görög bankok kifutottak a korábban az ECB-től kért rendkívüli tőkejuttatásból (ELA). Az ECB egy csütörtök (február 12) reggel tartott telefonkonferencián döntött arról, hogy a korábbi ELA forrást 59,5 milliárd euróról 65 milliárdra emeli.

Ebből piaci szereplők arra következtettek, hogy a görög bankokból történő forráskivonás lassulásának még semmi jele. Ugyanakkor az ECB várakozó álláspontra helyezkedett - egyelőre biztosítja az euróforrást a görög pénzintézeteknek.

Az Európai Központi Bank (ECB) a múlt hét szerdán (február 5.) este - fokozva az új görög kormányra nehezedő nyomást - bejelentette, hogy visszavonja a görög bankok legfontosabb, közvetlen hitelfelvételi lehetőségét. Közleményben jelentették be, hogy a görög bankok február 11-től nem férhetnek hozzá az ECB hiteleihez görög államkötvények vagy a görög kormány által garantál kötvények felhasználásával. Így jelenleg csak az ELA-ból juthatnak euróhoz, amelyet az athéni központi bankok keresztül érhetnek el.

Ez a csapot is elzárhatják azonban február 28-an, az EU és az IMF érvényben lévő hitelprogramjának kifutásával, mivel az ELA nyitva tartásának feltétele, hogy legyen hitelezési megállapodást az athéni kormány és az EU között

A görög tőzsde csütörtök délután 6,7 százalékos pluszban volt, a nagybankok közül a National Bank of Greece 16, az Alpha bank 13,8, az Eurobank Ergasias 12,1, Piraeus Bank 10 százalékkal emelkedett. Az államkötvények hozamai jelentősen estek délután: a 10 éves kötvényeké 54 bázisponttal 10,05, az ötéves kötvényeké 158 bázosponttal 14,68, a hároméves kötvényeké 254 bázisponttal 18,21 százalékra esett.