Cipruson egy nappal későbbre, hétfőre halasztják a szombaton bejelentett, 10 milliárd eurós uniós mentőcsomagról meghirdetett rendkívüli parlamenti ülésnapot, miután a pártok még nem dolgozták ki a csomaggal kapcsolatos álláspontjukat. A halasztásról azt követően született döntés, hogy vasárnap reggel a ciprusi köztársasági elnök, Nikosz Anasztasziadisz bejelentette: hétfőn tartja meg azt a parlamenti felszólalását, amelyben igyekszik megvédeni az euróövezeti pénzügyminiszterek péntek esti találkozója után meghirdetett, az elnök megfogalmazása szerint "fájdalmas" áldozatokkal járó mentőcsomagot.

A nicosiai képviselőház így hétfő délután találkozik, az elnök pedig reggel egyeztet a pártokkal a kérdésben.

Helyi médiaértesülések szerint az 56 fős parlament három pártja jelezte már, hogy elutasítja a - bankbetétek egyszeri megadóztatását is tartalmazó - csomagot. Elemzők azonban úgy látják, hogy a javaslatot szűk többséggel ugyan, de elfogadhatja a törvényhozás.

Londoni elemzők: nem valószínű kiterjedt betétesi roham az európeriférián

Várhatóan nem okoz kiterjedt betétesi rohamot az európeriféria más országaiban a hétvégére kidolgozott ciprusi pénzügyi mentőcsomag, amely a tervek szerint egyszeri jelentős illetéket is kiróna a ciprusi bankokban elhelyezett betétekre - vélik vasárnapi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Barclays szakelemzői közölték: véleményük szerint a potenciális járványveszély - vagyis az, hogy tömegesen megindulna a tőkekivonás a valutauniós periféria más gazdaságaiban a bankbetétekből és a szuverén adósságból - most jóval korlátozottabb, mint akkor lett volna, ha egy ilyen jellegű csomagot a korábbi pénzügyi mentőprogramok keretében állítottak volna össze.

Az európeriféria bankjainak tőkeellátottsága ugyanis jelenleg számottevően jobb, mint korábban, emellett az eurójegybank (Európai Központi Bank, ECB) is jelentős mennyiségű likviditással látta el a piacot, és másodpiaci kötvényvásárlási programjával megmutatta készségét a pénzügyi stabilitás fenntartására - hangsúlyozták a Barclays elemzői.