Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szavazati hajlandóság drámai csökkenése pontosabban mutatja az orosz társadalom hangulatát, mint a közvélemény-kutatások, amelyek az autokratikus rendszerekben megbízhatatlanok - véli Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértő, aki a Népszavának adott interjút. Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország a mandátumok háromnegyedét szerezte meg a tavaly szeptemberi parlamenti választásokon, miközben a 110 millió választásra jogosult állampolgár 15 százaléka szavazott rá.

A részvételi arány az egész országban 47 százalék volt, Moszkvában és Szentpéterváron 33 százalék, ami azt mutatja, hogy az emberek egy része színjátéknak tartja a voksolást, amelynek egyetlen célja a hatalmon lévők legitimitásának fenntartása. A március végi tüntetések csak újabb jelét adták annak, hogy egyre többen kezdenek belefáradni a putyini rendszerbe. Különösen feltűnő, hogy az eddig a rendszer támaszának tartott tinédzserek is részt vettek a demonstrációkon.

A szakértő ettől még nem gondolja, hogy forradalom döntheti meg Putyin rezsimjét. Azonban ahogy a társadalmi elégedetlenség különböző formái gyakoribbá válnak, megnő az elit potenciális "szakadárjainak" bátorsága. A felső tízezerben egyre többen lehetnek olyanok, akik szembe fordulnak az elnökkel, mert úgy számolnak, hogy a putyini zsákutcás politika miatt nagyobb veszteségek érhetik őket, mint amit azzal kockáztatnak, hogy leleplezik szervezkedésüket.