A két vezető telefonbeszélgetését követően kiadott párizsi közlemény szerint Hollande ismételten kifejezte szolidaritását egyiptomi kollegájának a Líbiában fogva tartott 21 kopt keresztény túsz lefejezése miatt.

"A két ország vezetője beszélt a líbiai helyzetről és a Iszlám Állam akcióinak kiszélesedéséről ebben az országban. Hangsúlyozták, fontos lenne, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeüljön és a nemzetközi közösség újabb intézkedéseket vezessen be ezen veszéllyel szemben" - olvasható a közleményben.

A francia elnökség azt is jelezte, hogy az egyiptomi elnök azonnal kezdeményezte a hétfői sürgős telefonos megbeszélését francia kollegájával, miután bejelentették, hogy az Iszlám Állam lefejezte a Líbiában fogva tartott 21 kopt keresztényt.

Egyiptom és Franciaország egyébként a nap folyamán 5,2 milliárd eurós fegyverüzletről ír alá szerződést, amelynek értelmében Kairó huszonnégy darab Rafale típusú vadászgépet, egy FREMM fregattot és hozzá fegyverzetet vásárol Párizstól. Az aláírásra Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter Kairóba érkezik.

Az egyiptomi hadsereg főparancsnokságának szóvivője hétfő reggel bejelentette, hogy egyiptomi harci gépek támadást indítottak Líbiában az Iszlám Állam ellen megtorlásul azért, mert meggyilkolta 21 egyiptomi túszát.