Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Törökország komoly megrázkódtatáson ment keresztül. Rakétatalálatok érték a török törvényhozás épületét (...), érdemes belegondolni, hogy milyen érzés lenne, ha ez az Európai Parlamenttel történne. Képzeljék el, hogy a francia nemzetgyűlést vagy a Westminster-palotát megtámadja az ország saját hadserege" - mondta Elmar Brok, a bizottság elnöke, miután beszámolt az előző heti törökországi útjáról, amelyre Kati Piri, az EP török jelentéstevője is elkísérte.

A német politikus az EP-küldöttség nevében elítélte a hatalomátvételi kísérletet, ugyanakkor kifejtette Ankarában is, hogy Törökországban már a júliusi események előtt is olyan lépések történtek, például a véleményszabadságot illetően, amelyek elfogadhatatlanok és amelyek távolabb sodorták az országot az Európai Uniótól. "Akármennyire is rászolgál Törökország a bírálatainkra, geostratégiai szempontból fontosabb, hogy Ankara a mi oldalunkon legyen" - közölte Brok, majd hozzátette, nem volt olyan benyomása, hogy a törökök a migrációs megállapodással próbálnák zsarolni Európát.

Kati Piri felszólalásában leszögezte, hogy nem szabadna alábecsülni a traumát, amelyet a puccskísérlet jelentett a török társadalom számára, a történteket követő tisztogatások során azonban több ezer olyan embert is őrizetbe vettek, akiknek egyértelműen nem volt közük a puccshoz. "A puccskísérlet utáni helyzetben is tiszteletben kell tartani az emberi jogok és a jogállamiság alapelveit, köztük a tisztességes tárgyaláshoz és a védelemhez való jogot, és ez döntő próbatételt jelent majd a demokrácia számára Törökországban".

Abban politikai hovatartozástól függetlenül egyetértettek a képviselők, hogy az uniónak szorosabb figyelemmel kell követnie a törökországi fejleményeket, többen pedig azt kérték, hogy Ankara támassza alá bizonyítékokkal azokat a vádakat, amelyek szerint az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalma állt a hatalomátvételi kísérlet mögött. Egyes képviselők azon véleményüknek adtak hangot, hogy "ez a Törökország" nem lehet tagja az Európai Uniónak, mások szerint viszont megkönnyítené a párbeszédet, ha megnyitnák az uniós csatlakozási tárgyalásoknak az emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról szóló 23-as, valamint a jogállamiságra és a belügyekre vonatkozó 24-es fejezetét.

A török hadsereg tisztjei és katonái által végrehajtott puccskísérletet követő ankarai és isztambuli összetűzésekben, a puccsistákat nem számítva 246 ember halt meg és több mint kétezren sebesültek meg. A történtek után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban.