Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

George Osborne brit pénzügyminiszter szerint Nagy-Britanniának nem kellene részt vennie egy újabb görög pénzügyi mentőcsomag finanszírozásában - jelentette a BBC. Osborne elismerte, hogy Athénnek számos nehéz kérdésre kell választ találnia, leginkább arra, hogyan térhetne vissza a államkötvénypiacra, miközben a befektetők nem bíznak abban, hogy az ország vissza tudja fizetni adósságait.

Az egy éve elfogadott 110 milliárd eurós mentőcsomag részben azon a feltételezésen alapult, hogy Görögország 2012-ben már a szabadpiacról is finanszírozhatja magát. Osborne nem gondolja, hogy a dél-európai ország feltétlenül fizetésképtelenné válik, de ha a helyzet áttekintéséből azt derülne ki, hogy további finanszírozásra van szükség, akkor a pénzt leginkább az eurózónatagoknak kell összeadniuk.

Nagy-Britannia nem vett részt az első görög csomag finanszírozásában, Írországnak kétoldalú megállapodás alapján hétmilliárd font (nyolcmilliárd euró) kölcsönt adott, a portugál csomagban pedig közvetve vett részt. Utóbbi harmadát az európai stabilitási eszközből (EFSF), harmadát az európai pénzügyi stabilitási mechanizmusból (EFSM) finanszírozták, harmadát az IMF adta. Az EFSF az euróza mentőalapja, aminek a szigetország nem tagja, az ESFM viszont az Európai Bizottság alapja - a fedezete az unió költségvetése -, amelyhez London is hozzájárul. Ugyanez a helyzet az IMF-fel. Így a Daily Mail szerint közvetve összesen 4,3-6 milliárd fontot adhattak a brit adófizetők a Lisszabonnak nyújtott 78 milliárdos EU-IMF hitelkeretbe.

Osborne hét végi nyilatkozatában annak is hangot adott, hogy nem szívesen vettek részt a portugál mentőakcióban, arra még az előző munkáspárti kormány vállalt kötelezettséget. Ráadásul szakértők szerint a második görög csomag az portugál hozzájárulásnál többe kerülne Londonnak. Az IMF-tagság miatt biztosra vehető, hogy ha lesz újabb segítség, abból mintegy egymilliárd fontot a britek fizetnek. Emellett parlamenti képviselők szerint erős nyomás nehezedik majd a kormányra, hogy az EFSM-en keresztül járuljon hozzá a pakkhoz - mondták parlamenti képviselők a Daily Mailnek.