A kormányzati körökre hivatkozó beszámolók szerint Washington nem hosszabbítja meg az EU-nak átmenetileg, május 1-jéig adott mentességet az acél és az alumínium vámja alól. Peter Altmaier német gazdasági miniszter szerdán egy berlini sajtótájékoztatón - a kormány új gazdasági előrejelzésének bemutatóján - azt mondta, hogy már a jövő hétre kialakulhat az uniós tagállamok közös álláspontja az Egyesült Államokkal kezdődött kereskedelmi vitában. Kiemelte, hogy el kell kerülni a vita elmérgesedését. Az EU-nak arra kell törekednie, hogy ne induljon ellenőrizhetetlen verseny a vámok szabályozásában.

Donald Trump döntése alapján március 9-től az acél behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét 10 százalékos vámmal sújtják az Egyesült Államokban. Az elnök az amerikai gazdaság érdekeivel és az amerikai nemzetbiztonság elsőbbségével indokolta döntését. Egyelőre a lépés épp a legnagyobb riválisoknak kedvezett, az amerikai ipari szereplők egyelőre még sokat nem profitáltak belőle.

Donald Trump azt ígérte, hogy kivétel nélkül minden országra vonatkozni fog a vámfizetési kötelezettség. Végül mentességet kapott a két szomszédos ország, Mexikó és Kanada - az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) másik két részes tagállama - , és a kivételezett körbe került az EU, Argentína, Ausztrália, Brazília és Dél-Korea is. Az EU esetében a felmentés május 1-jéig érvényes.

Az Egyesült Államok szövetségesei és vetélytársai egyaránt a szabadkereskedelem elleni támadásnak és protekcionista fordulatnak minősítették Donald Trump döntését a védővámok bevezetéséről.

A kép forrása: Pixabay.