Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az unió "számos szankció" bevezetésének lehetőségét mérlegeli válaszul a venezuelai kormányzat magatartására. Mint elmondta, az uniós tagállamokkal kezdett konzultációk folyamatban vannak annak érdekében, hogy biztosítsák az EU megfelelő és összehangolt válaszait.  Az unió továbbra is támogatja a válság politikai megoldását és ezért kész közvetítőként részt venni a szembenálló felek között.

Diplomáciai források szerint egyes, meg nem nevezett uniós tagállamok semmilyen szankció foganatosítását sem támogatnák Venezuelával szemben, holott azok bevezetéséhez valamennyi tagország beleegyezésére szükség van.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke kedden javasolta szankciók bevezetését - európai bankokban tárolt pénzeszközeinek befagyasztását és az uniós beutazásuk tilalmát - a venezuelai vezetéssel szemben.

Az Egyesült Államok hétfőn vetett ki szankciókat Nicolás Maduróra a vasárnap megtartott alkotmányozó nemzetgyűlési választások miatt. Egy héttel korábban a Maduro-kormányzat egyes tagjai és befolyásos caracasi vezető politikusok ellen foganatosított szankciókat az amerikai vezetés.

Két nappal a vitatott alkotmányozó nemzetgyűlési választások után a venezuelai titkosszolgálat (Sebin) kedd hajnalban ismeretlen helyre szállította az eddig házi őrizetben tartott Leopoldo López és Antonio Ledezma ellenzéki vezetőket.

Venezuelában vasárnap tartották az alkotmányozó nemzetgyűlési választást. A testület feladata az lesz, hogy újraírja az ország alkotmányát. A referendum napján Peru, Argentína, Kanada, Spanyolország, Costa Rica, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Mexikó is közölte, hogy nem ismerik el a választás eredményét. Kolumbia és Peru leszögezte, hogy az alkotmányozó gyűlés nem lehet legitim.

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező ország több mint két éve súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott.

A dél-amerikai országban április óta folyamatosak a tiltakozások, az összecsapásokban már mintegy 120 ember halt meg, csak vasárnap 10 ember vesztette életét az utcákon a caracasi főügyészség információi szerint.