Azzal, hogy Donald Tusk lengyel miniszterelnök december 1-jétől átveszi az Európai Unió elnöki tisztségét Herman Van Rompuytől, véget érhet a lengyel politikai élet példátlanul hosszú stabil időszaka. Ezzel párhuzamosan az ország államkötvényeinek ára, amely rekordalacsony szintre esett az utóbbi időben, emelkedő pályára állhat - írja a Bloomberg elemzésében.

Tusk volt Lengyelország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke a rendszerváltás után. Első választását mérsékelt jobbközép pártja, a Polgári Platform élén 2007-ben nyerte, azóta folyamatosan vezette az országot, míg 1989 óta hatalomra került elődei átlagosan 1,5 éven át ülhettek a kormányfői székben. Legnagyobb teljesítménye, hogy Lengyelország - egyedül az EU tagállamai közül - recesszió nélkül úszta meg a 2008-2009-es pénzügyi válságot.

Vége a reformoknak?

A politikai stabilitás volt a legfőbb oka a lengyel kötvények alacsony árának - magyarázta a hírügynökségnek eljuttatott e-mailjében Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője. Ez nemcsak azzal veszéllyel jár, hogy ha győz az ellenzék, akkor várhatóan megugranak a költségvetési kiadások, hanem azzal is, hogy vissza fogják csinálni a megkezdett piacbarát reformok egy részét.

A Tusk-kormány megemelte a nyugdíjkorhatárt, ugyanakkor lecsípett egy részt a kötelező magángyugdíjpénztárak vagyonából a költségvetési kiadások mérséklésére. A Bloomberg és az European Federation of Financial Analyst Societies adatai szerint aki az elmúlt hét ében megtartotta több mint egyéves futamidejű lengyel kötvényeit, az 59 százalékos megtérülésnek örvendezhetett. Ugyanez az arány az eurózóna államai esetén csupán 47 százalék. Az ötéves lengyel zlotykötvény hozama a múlt héten 2,52 százalék volt (a hasonló magyar forintkötvényé 3,44 százalék volt - a szerk).

Orbán a példakép

A kormányfő távozása Brüsszelbe erősíti a jobboldal szélén elhelyezkedő Jog és Igazságosság választási győzelmi esélyét a jövő évi parlamenti választáson - véli Raffaella Tenconi, a Bank of Merrill Lynch elemzője. Ezt a pártot Jaroszlaw Kaczynski vezeti, aki Orbán Viktort, illetve a magyar miniszterelnök unortodox gazdaságpolitikáját tartja példaképének. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint pártja a múlt hónap második felében a szavazók 31 százalékának támogatását élvezte, míg a Polgári Platform mögött csak 26 százalékuk állt.

Tusk lehetséges utódai között emlegetik Ewa Kopaczt, a Polgári Platfom elnökhelyettesét, egyben a parlament elnökét, illetve Tomasz Siemoniak védelmi minisztert. Kopacz keni-vágja a politikát és nő, ami ad némi előny neki Kaczynskivel szemben - véli Anna Materska-Sosnowska varsói politológus. Tusk távozása ugyan felborítja a megszilárdult politikai viszonyokat, de jó is, hogy végre felszakad a merev Tusk-Kaczynksi szembenállás.

Rossz üzenet lenne

A befektetők nem örülnek annak, hogy javultak a Jog és Igazságosság esélyei. Ha győznek az negatív jelzés lesz a piacoknak, igaz, ez a párt és elődei is úgy kormányoztak, hogy az nem vezetett a gazdaság kisiklatásához - mondja Paul McNamara londoni vagyonkezelő menedzser. Kaczynski szerint a lengyeleknek elegük van abból, hogy az EU olcsó munkaerejének szerepét játsszák. Ha hatalomra kerül, valószínűleg emelni fogják a béreket.