Miközben az egész lengyel média vezető helyen foglalkozott a "fekete hétfővel", azaz a lengyel lányok, asszonyok demonstrációjával az abortusztörvény szigorítása ellen, Oroszországban a média - a Fakt24 és az onet.pl - tudósítása szerint a lengyel példával riogatják a nőket.

A mélyen hívő katolikus lengyel társadalomból több tízezren tüntettek, nem csupán a fővárosban, hanem országszerte az abortusz szigorítása ellen. Poznanban a demonstrálók összecsaptak a rendőrséggel, hármat közülük őrizetbe vettek. Ők állítólag kövekkel dobálták a rendfenntartókat. A lengyelországi megmozdulások mellett szimpátiatüntetést szerveztek Berlinben, és a világ más városaiban, például Ausztráliában is.

Nincs itt semmi látnivaló?

Eközben a lengyel külügyminiszter "marginális jelenségnek" nevezte a történteket, kevéssé törődve azzal, hogy a világsajtó képekkel és videókkal illusztrálta a demonstrációk nagyságát. Az egyház teljes mellszélességgel az amúgy is az egyik legszigorúbb abortusz törvény további szigorítása, azaz a teljes abortusztilalom mellett áll - míg a fekete tüntetés zajlott, a templomokban a megfogant élet védelméért imádkoztak.

Eközben az orosz és részben az ukrán  sajtó a lengyel történésekkel rémisztgette saját társadalma  nő tagjait. - Látjátok, milyen "bestiálisan" lehet bánni a nőkkel - állt egyes cikkekben. Az oroszok gúnyolódnak a hivatalos lengyel statisztikán, amely szerint minimális a művi abortuszok száma a lengyel nők körében.

Ez Lengyelországra igaz, ugyanis bajba került lányok és asszonyok Ukrajnába, Fehéroroszországba, Kalinyingrádba, illetve aki megteheti, a cseh, a német vagy az osztrák specialistákhoz utazik művi terhességmegszakításra.

Borsos árak

Ukrajnában már 500 zlotyért (36 ezer forint) megszakítják a terhességet, Szlovákiában 1600 zlotyba (115 ezer forint) kerül a műtét, Németországban pedig 2000 zlotyt (144 ezer forint) kell fizetni. A legdrágább, amúgy legnépszerűbb célország Ausztria, ahol 2200 zlotyba (160 ezer forint) kerül a beavatkozás. Azok, akik a keleti határhoz közel laknak, Ukrajnát választják, mert közel van és olcsó.

Az oroszok szerint viszont a lengyel nők gyakran az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádba mennek a művi terhesség megszakítás miatt. Oroszországban az abortusz ingyenes a terhesség 12. hetéig, kérésre elvégzik, ha pedig a terhesség nemi erőszak következménye, a 22. hétig is. A hivatalos statisztikák szerint Oroszországban minden harmadik terhesség művi megszakítással ér véget.