Oroszország azt tervezi, hogy 2030-ra emberi kolóniát hoz létre a Holdon, és már két év múlva olyan robotokat küldenek a Föld égi kísérőjére, amelyek feladata a misszió előkészítése, ezen belül a felszín feltárása lesz - jelentette az Izvesztyija. A lap a kezébe került kormányzati tervre hivatkozik, amelyet az Orosz Tudományos Akadémia, a Moszkvai Állami Egyetem, a Roscosmos szövetségi űrhivatal és számos űrkutatással foglalkozó intézet készített elő.

Az elképzelés szerint három lépcsőben érnék el a kitűzött célt. Az elsőben, 2016-ban eljuttatnák a Holdra az első robotűrhajót, a másodikban, az egy követő bő évtizedben, 2028-ig előkészítenék az emberi expedíciót, majd az utolsóban, amelyet 2030-ra terveznek, embereket juttatnának a Holdra. Feladatuk az lenne, hogy a helyi erőforrásokra alapozva kiépítsék az orosz kolónia infrastruktúráját.

A mi gyarmatunk lesz!

A dokumentum készítői úgy látják, hogy Oroszországnak sietnie kell, mert a világ vezető hatalmai (Kína, India és Japán, illetve az amerikai Moon Express magánvállalat) a következő 20-30 évben meg akarják vetni a lábukat a Holdon, hogy hídfőállásukat később gyakorlati célok elérésére használják. A költségek bizonytalanok. Az első fázisra 28,5 milliárd rubeles (815,8 millió dollár) becslést adnak a program készítői. Az ember szállítására képes űrjármű kifejlesztése és megépítése 160 milliárd rubelt kóstálna. A pénz előteremtéséhez magánbefektetőket is bevonnának a projektbe.

A terv ugyan azzal számol, hogy a feladatokat nemzetközi együttműködéssel oldják meg, ám ezzel egyidejűleg azt is hangsúlyozza, hogy garantálni kell az orosz fél függetlenségét. Akármilyen mélyen vonnak is be külföldieket a munkába, nemzeti programként kell kezelni a Hold-expedíciót.

Az orosz kolónián létrehoznának egy az űr és a Föld megfigyelésére szolgáló obszervatóriumot. Ennél jóval gyakorlatiasabb, stratégiai cél, hogy felfedezzék a ritka és értékes ásványkincsekkel kecsegtető nyersanyaglelőhelyeket. Végül a Holdat kilövőállásként használhatnák jövendő expedíciók indításához a mély űrbe.