Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két évvel előbbre hozza Lengyelország 30 harci helikopter vásárlását, amit a hadsereg korszerűsítési programjának az ukrán helyzet miatti felülvizsgálata tesz lehetővé - nyilatkozta a Reuternak Czeslaw Mroczek védelmi miniszterhelyettes. Az eredetileg 2016-ra tervezett beszerzés folyamatát már meg is kezdték, és tíz vállalattól kaptak ajánlatot. Varsói elemzők szerint a Boeing AH-64 Apache, az AgustaWestland AW-129 Mangusta és az Eurocopter EC-Tiger típusai közül fog kikerülni a valószínű nyertes, amelynek le kell váltania a kiöregedett Mi-24-eseket, amelyeket jelenleg használ a hadsereg. A legnagyobbnak ígérkező, még ez év végéig eldőlő beszerzés 70 többcélú helikopter vásárlása, amiért a Sikorsky S-70i Black Hawk, az Eurocopter EC725 Caracal és AgustaWestland AW149 típusai versenyeznek. A Sikorsky és az AgustaWestland már gyárt helikoptereket Lengyelországban.

A tervezett beszerzések listáján szerepel még egy haditengerészeti és egy nagy hatótávolságú rakétarendszer, valamint JASSM levegő-föld rakéták a 48 lengyel F-16-oshoz. Emellett szeretnének felfegyverzett drónokhoz is jutni, de a pilóta nélküli repülőgépeknek ezt a változatát az Egyesült Államok eddig csak Nagy-Britanniának volt hajlandó eladni. Jövőre várható döntés a közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer megvásárlásáról, a versenyben az utolsó fordulóban már csak az amerikai Raytheon, valamint a francia Thales és az európai MBDA csoport konzorciuma maradt. Valamennyi tender esetében meghatározó jelentősége van annak, ekkora szerepet juttatnak benne a lengyel iparnak.

A kormány már eldöntötte, hogy a jelenlegi 1,95 százalékról a GDP 2 százalékára emeli katonai kiadásait, ami 800 millió zloty (190 millió euró) plusz kiadást jelent. Jövőre túl is teljesíti ezt a tervet, mert akkor kell kifizetnie az F-16-osok árának utolsó részletét. A pénzügyminisztérium számításai szerint a hadsereg 2013-2022-es modernizációs programja összesen 130 milliárd zlotyba, több mint 9000 milliárd forintba fog kerülni - írta a thenews.pl.

A konjunktúrát természetesen sietnek kihasználni a hadiipari vállalatok, amelyek csatájának legközelebbi helyszíne Európa harmadik legnagyobb hadiipari kiállítása és vására lesz, amely jövő hétfőn nyílik a lengyelországi Kielcében. Az idén 22-edszer megrendezésre kerülő rendezvényen rekord számú kiállító vesz részt, több mint 500 cég jelentkezett be. A rendezők ekkora számról álmodni sem mertek, mint ahogy arról sem, hogy 30 kormánydelegáció is érkezik. A jelentős érdeklődést jellemzi, hogy egy egész szakmai napot szánnak az ukrán helyzet szakmai megvitatásának - írta a Gazeta Wyborcza.

Több éves kihagyás után két ukrán vállalat is részt vesz a kiállításon, és kormányküldöttség is érkezik Kijevből a védelmi miniszterhelyettes vezetésével. Ez nyilván nem véletlen: már hónapok óta folynak a tárgyalások a két ország hadiipari cégei között, mivel az ukránok piacot keresnek az eddig Oroszországba irányuló katonai export termékeiknek, például a helikopter motoroknak. Orosz kiállítók nem jelentkeztek az eseményre.

A rendezvény különösen fontos a lengyel hadiipar számára, amelynek cégei a jövő szimbólumaként közösen állítják ki kínálatukat - folyamatban van ugyanis egyetlen konzorciumba szervezésük, amit ez év végéig be is fejeznek.