Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új szankciók érintik az FSZB orosz szövetségi biztonsági szolgálatot, a GRU katonai hírszerző szolgálatot, a katonai hírszerzésnek dolgozó hat személyt, öt csoportot, valamint további 19 oroszt, köztük Jevgenyij Prigozsin üzletembert, akinek neve az Egyesült Államokban már korábban nyilvánosságra került, mint aki szentpétervári trollgyárával beavatkozott az amerikai választási folyamatba. Prigozsint megemlíti az orosz esetleges beavatkozásokat vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság jelentése is.

A pénzügyminisztérium szerint az új szankciókat a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozás, az amerikai infrastruktúra, energetikai, nukleáris és vízügyi létesítmények, továbbá kereskedelmi vállalatok elleni orosz kibertámadások és Moszkva destabilizáló szerepe tette indokolttá. A közlemény konkrétan megnevezi a NotPetya néven ismertté vált kibertámadást, amelyet a 2016-os amerikai elnökválasztás idején követtek el.

A Steve Mnuchin pénzügyminiszter aláírásával megjelent kommüniké leszögezi: az Egyesült Államok további szankciókat kíván foganatosítani orosz kormányzati tisztségviselők és oligarchák ellen "destabilizáló tevékenységük miatt". Hangsúlyozza továbbá, hogy Washington folytatja nyomásgyakorlását Moszkvára "Ukrajna destabilizálása és a Krím elfoglalása" valamint a "korrupció és emberi jogi visszaélések" miatt.

A minisztérium egyetlen mondattal megismétli a Fehér Ház előző napi állásfoglalását is, miszerint a Dél-Angliában élő volt orosz kettős ügynök ellen idegméreggel elkövetett támadás érzékelteti az orosz kormány "vakmerő és felelőtlen magatartását".