Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Martin Schulz, a német szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje vidéki kampánykörútján A szentek bevonulásának dallamaira lépett be egy németországi kisváros kultúrházának nagytermébe, ahol jókora tömeg fogadta - kezdi riportját a Financial Times (FT) újságírója. Ebben semmi rendkívüli nem lenne, ha az emberek nem úgy fogadták volna az Európai Parlament volt elnökét, mint egy popsztárt.

Ütemes tapssal és éljenzéssel üdvözölték a 61 éves, kopasz, szemüveges politikust, éppen úgy mint ha olimpiai bajnok sportoló lenne, aki éppen most nyert egy aranyat. Libabőrös lettem, mondta az FT munkatársának az ötvenes éveiben járó Hendrik Berndsen, egy dortmundi kertész. Nem kétséges, hogy Schulz immáron a SPD nagy feltámadásának jelképe.

Visszatért a hitük

Jonas Bauer tanár, a párt tagja azt állítja, hogy a legendás Willy Brandt 1969-es kancellárrá választása óta nem tapasztalt olyan lelkesedést a pártban, mint most. Az SPD-ben immáron sokan hisznek abban, hogy a szeptemberi parlamenti választásokon jelöltjük legyőzheti az egy hónapja még verhetetlennek látszó Angela Merkel kancellárt. Ha teljesülne várakozásuk, akkor az SPD 15 év után adhatna újra kancellárt Németországnak.

Bauer Schulz feltűnése előtt úgy érezte, a padlón vannak. Azóta azonban valami nagyon felkavarodott. A leghatározottabban így érzi. A közvélemény-kutatások alátámasztják ezt a benyomást: az SPD népszerűsége szinte egy csapásra tíz százalékponttal, 30 százalékra ugrott és az egyik felmérés tíz év óta először népszerűbbnek találta a szociáldemokratákat Merkel konzervatív pártjánál.

Elképesztő képek

A feltámadás éles ellentétben van a brit, a francia és a spanyol baloldal vergődésével. SPD-tisztviselők azt mondták az FT újságírójának, hogy január óta több mint hat és fél ezren jelentkeztek a pártba. Máskor a legjobb hónapokban sincs ezer új tagjuk.

Sokkal megdöbbentőbb ennél az a felhajtás, amely a közösségi médiában kíséri Schulz száguldását. A Der Schulz nevű twitteres viccoldalon Jézusként és görög hősként ábrázolják. Az egyik képen Frauke Petryvel, az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) párt elnökével csatázik fénykarddal.

Készült róla trumpos video - a vicces America First! videók mintájára - is, amely egyebek mellett úgy mutatja be Donald Trumpnak a "leendő új kancellárt", mint akinek ugyan nincs olyan remek hajkoronája, mint az amerikai elnöknek, de csak azért, mert olyan keményen gondolkodik, hogy - szó szerint - kihullott a haja...

Idegesség a túloldalon

A SPD riválisaira is hat ellenfelük váratlan feltámadása. Mindenki téved, aki azt hiszi, hogy ez a fellángolás csak egy szalmaláng - mondja Markus Söder, a bajor CSU egyik vezetője. Annak ellenére vélekedik így, hogy valójában nehéz megmagyarázni Schulz sikerének titkát, hiszen a szociáldemokraták mérsékelt szárnyához tartozik, akárcsak elődje a párt élén, a rendkívül népszerűtlen Sigmar Gabriel.

Ugyanakkor előnyére válik, hogy Brüsszelben dolgozott, miközben az SPD vezetői beolvadtak a Merkel vezette nagykoalícióba, illetve a német parlamenti iszapbirkózásba. Ezért nem vetnek rá árnyékot a párt által kötött korábbi kompromisszumok.

Közülük való

A szakértők szerint sajátos módon előnyére válik a származása is. Miközben Németországban nagyon sokat számítanak címek, a diplomák és a rangok, Schulz egy rendőr fia, aki soha nem járt egyetemre, sőt érettségije sincs. Az SPD munkásosztálybeli bázisának tagjai, az átlagemberek, közülük valónak látják.

Végül, de nem utolsósorban, ígéretet tett az Agenda 2010 program egyes passzusainak fellazítására. Ezt még az előző szociáldemokrata kancellár, Gerhard Schröder indította útjára azzal a céllal, hogy helyreállítsák a gazdaság versenyképességét a német újraegyesítés okozta bajok után.

A bércsökkentéseket és a munkavállalókat érintő egyéb kellemetlen intézkedéseket tartalmazó program sok SPD-szavazót elidegenített a párttól. Most úgy látják, hogy Schulz komolyan veszi az ezzel kapcsolatos panaszaikat.

Éles kontraszt

A vidéki kampányeseményen tartott beszédében a szokásos baloldali lózungokat ismételgette. Átkozta az adócsaló nagyvállalatokat, a milliós bónuszokat kapó cégvezetőket és azt követelte, hogy a német költségvetés óriási többletét fordítsák az oktatás fejlesztésére. Eközben Merkel egyik legfőbb szövetségese, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter arról beszélt, hogy ebből a pénzből csökkenteni kellene az államadósságot.

A gyűlés falain kívül Lars, egy taxisofőr, akivel az FT tudósítója szóba elegyedett, nem volt elragadtatva Martin Schulztól. Nem ő volt az, aki lehetővé tette, hogy ne vizsgálják ki Juncker luxemburgi adóügyeit? - tette fel a költői kérdést. (Arra utalt, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke luxemburgi miniszterelnöksége idején egyfajta adóparadicsomként üzemeltette országát - a szerk.)

A beszéd helyszínén azonban nem volt helye a kétkedésnek. Kurt Potthoff üzletember, az SPD egyik helyi vezetője biztos benne, hogy nyernek szeptemberben. Merkel alatt elaludtunk - mondja a német társadalomra utalva. Schulz az egész országot felrázta szendergéséből!