Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb banánexportőrök közé tartozó Kolumbiában megjelenhetett a banánpusztító fuzáriumbetegség, TR4-es verziója - írja a Science című lap.

Egyelőre még folynak a vizsgálatok a hollandiai Wageningenben, hogy valóban a fuzárium támadta-e meg a kolumbiai ültetvényeket, mindenesetre a szakértők szerint komolyan kell venni a kérdést. A vizsgálatok idejére a gyanús banánültetvényeket karanténba zárták.

Nem először jönne elő

A fuzárium régóta problémát jelent a globális banánágazatban: ez a betegség tüntette el az ötvenes években leginkább elterjedt Gros Michel névre keresztel banánfajtát, az elmúlt években pedig a világ banánfogyasztásának döntő részét adó Cavendish banánfajtát vette célba. Még 2014-ben a fuzárium az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a fuzárium akkor 100 millió dolláros kárt okozott, miután több száz hektár banánültetvényen pusztított.

"A fuzárium, (hivatalos nevén Fusarium) egy mikroszkopikus penészjellegű gombanemzetség neve. Ez okozza a fuzáriumbetegséget, amely a trópusi és szubtrópusi vidékeken pedig leginkább a banánfákra támad. A betegség Panama-betegségként is ismert, mert először 1890-ben Panamában mutatták ki" - mondta korábban a Napi.hu-nak Szigeti Tamás, a független élelmiszer-laboratriumot működtető Wessling Hungary szakembere.

Hamar megöli a banánt és nehéz ellene harcolni

A betegség a gyökereken keresztül támadja meg a banánfákat, eltömíti az edénynyalábokat, megszüntetve a növény keringését, ezzel pedig rövid idő alatt elpusztítják . Ha a növény hervad, levelei előbb halvány, majd élénkebb sárgára színeződnek az a fuzárium jelenlétére utalhat. Ez a növénybetegség nem csak a banánt veszélyezteti, ugyanis megjelenhet a búzában, a rozsban és a kukoricában. Szigeti Tamás utalt arra a fuzáriumgomba toxinjai komoly betegségeket okozhatnak, ha a gabonaféléken kereszül belekerülnek az élelmiszer-láncba. Legrosszabb esetben akár daganatos megbetegedéseket is okozhatnak, de veszélyt jelentenek a májra és a vesére is.

A fuzárium azért is jelent komoly gondot, mert nehéz ellene véekezni. A gombaölő szerek hatástalanok, ha pedig megjelent a talajban szinte lehetetlen kimutatni. Amennyiben kiderül, hogy valóban a fuzárium támadta meg az adott növényt vagy ültetvényt, akkor azonnal le kell állítani a termesztést és karantént kell létrehozni. A wesslinges szakértő szerint a fertőzött növényeket nem szabad kivágni, hanem fém hullámlemez-borítással kell körbevenni a növényeket, majd el kell őket égetni, így lehet eltüntetni a betegséget.

Folynak a kutatások

A Science cikke is megemlíti, hogy a kutatók világszerte dolgoznak azon, hogy megtalálják, kifejlesszék az úgynevezett fuzáriumrezisztens növényeket, így a gombától védett banánfaját.

Szigeti erről korábban azt mondta: a Taiwan Banana Research Institute (TBRI) kutatóinak a Grande Naine Cavendish fajta szövettenyészetből sikerült nemesíteni egy vonalat a Cavendish fajtából GCTCV 119 kódjelzéssel. A rövidítés első két betűje a "Giant Cavendish" (Óriás Cavendish) fajtanévből következik. A vizsgálatok szerint ez a hibrid ellenálló volt a fuzáriummal szemben, ugyanakkor kisebb a hozama és több idő alatt érik meg, mint a fuzáriumra érzékeny banánok.

Mennyibe kerül a banán?

Magyarországon a banán ára viszonylag stabilan alakult az elmúlt másfél évben. A hivatalos KSH-adatok szerint az átlagár 447 forintra jött ki. 2018 márciusában volt a legmagasabb az átlagár a magyar piacon, akkor 1 kiló 501 forintba került, a legalacsonyabb 402 forintos szintet pedig 2018 decemberében érte el a banán. Idén júniusban 472 forint volt a hivatalos statisztika szerint.

Ennél azonban jóval olcsóbban is meg lehet szerezni a banánt. A mindenar.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal szerint a héten két boltlánc akciózik a banánnal. A Lidlben vasárnapig 299 forintba kerül 1 kiló, az Aldi pedig jövő szerdáig adja ugyanennyiért.

Arra, hogy Kolumbiában valóban a fuzáriumbetegség jelent-e meg még kérdés, mindenesetre ha tényleg ez a helyzet, akkor az a világ banántermelésére, ezen keresztül pedig a banánárakra is hatással. lehet.