Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A terrorellenes szakértőkkel folytatott tanácskozás után döntöttek arról, hogy a 2015 júniusában bevezetett négyes szinten hagyják a készültséget, és nem növelik a legmagasabb ötösre, amely egy újabb terrortámadás bekövetkeztének "nagyon nagy" valószínűségére figyelmeztetne.

Ugyanakkor növelni fogják a rendfenntartók számát a közkedvelt turistaközpontok és látványosságok környékén, illetve olyan helyeken, ahol nagyobb embertömegek szokta összegyűlni - írta a portál.

Csütörtök délután Barcelona központjában egy feltételezett dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A merényletben 13-an haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek, köztük nagyon sok külföldi. A gázoló kereket oldott. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, a hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. A merényletek után a rendőrség Cabrils városában lelőtt öt terroristát, és - mint kiderült - egyikük, egy bizonyos Moussa Oukabir a barcelonai merénylet értelmi szerzője és elkövetője volt. A spanyol média az előzetes nyomozási eredményekre hivatkozva jelentette, hogy egy 12 fős, többnyire 17 és 24 év közötti fiatalokból álló terroristasejt szervezhette meg mindkét gázolásos merényletet.

Közben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szombaton magára vállalta a cambrilsi gázolásos merénylet elkövetését is. A barcelonai terrortámadás elkövetését már aznap vállalta magára a dzsihadista szervezet. Az IÁ a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül közölte, hogy a két támadással "a keresztesek gyülekezőhelyeit" vette célba két dzsihadista osztag.

Fotó: MTI/AP/Giannis Papanikos