Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós illetékes szóvivője közvetlenül az előtt nyilatkozott, hogy megkezdődött az uniós-, illetve euróövezeti tagországok háromnapos találkozósorozata, amelynek fő témája az euró stabilitásának megóvása, a piaci bizalom helyreállítása. A tervezett menetrend szerint az eurózónához tartozó országok pénzügyminisztereinek péntek délutáni találkozóját szombaton a teljes EU pénzügyminisztereinek, illetve külügyminisztereinek ülése követi, majd vasárnap az állam- és kormányfők tárgyalnak, előbb 27-es, majd 17-es körben.

A vasárnapi csúcsértekezlet határozatait végső formába öntő találkozóra hívta össze az euróövezeti kormány-, illetve államfőket október 26-ra, szerdára Herman Van Rompuy.

EU-diplomaták pénteken közölték, hogy az EFSF és egy esetleges görög haircut-ról (kötvényleértékelés) a legkorábban szerdán születhet döntés.

Barroso néhány nappal ezelőtt ismertette a bizottság ötpontos tervét a válságból kivezető útra, és szóvivője most úgy nyilatkozott, hogy az elnök eltökélten igyekszik hozzájárulni a hosszú távra szóló megállapodások kidolgozásához.

Az euróövezeti miniszterek (Eurogroup) kora délután ültek össze, de tárgyalásaikon végleges megállapodások még nem várhatók.

Az ülésre érkezve Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse jelezte: részmegoldások helyett immár átfogó intézkedéscsomag kidolgozását várja a vasárnapi állam- és kormányfői találkozótól. Különösen fontosnak nevezte, hogy a csúcsértekezleten olyan intézkedések szülessenek, amelyek révén megelőzhető az adósságválság átterjedése olyan országokra, amelyeket eddig még nem sújtott mélyen a krízis. A főbb elemek között említette a Görögország számára fenntartható megoldást biztosító csomagot, az euró stabilitási mechanizmusának megerősítését, illetve a bankok összehangolt feltőkésítését.

Az Eurogroupot elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő szerint az uniónak jelentősen javítania kell kommunikációján. Úgy vélte: az EU lesújtó jeleket küld magáról azzal, hogy megosztottnak mutatkozik az adósságválság kezelését illetően.

Derűlátónak mutatkozott ugyanakkor Juncker abban a tekintetben, hogy hamarosan döntés születik a Görögországnak szánt újabb hitelrészletről. Mint mondta, várakozásai szerint erről az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői csoportjának jelentése alapján határoznak majd.

Jelen volt a találkozón az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde is, aki úgy nyilatkozott, hogy a valutaalap mindenben igyekszik segítséget nyújtani az EU-nak a pénzügyi problémák megoldásában.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter Brüsszelben súlyosnak nevezte a helyzet, különös tekintettel arra, hogy a pénzpiacokon tapasztalható bizonytalanság egyre érezhetőbb hatással van az egész reálgazdaságra. Felhívta a figyelmet az unió felelősségére, és arra is, hogy legkésőbb a november eleji G20-csúcstalálkozó előtt minden fontos döntést meg kell hozni az EU-ban.