A szakértők régóta hangoztatott véleménye szerint a szerdai hollandiai választás lesz az első teszt, amely megmutathatja, hogy a tavaly a brexithez és Donald Trump amerikai elnökké választásához vezető elitellenes hangulat idén is kitart-e a nyugati világban - írja a Bloomberg. Hollandia az EU hat alapító államának egyike.

A jobb és baloldali szélsőséges politikai erők Hollandiában, Franciaországban és Olaszországban is referendumot akarnak országuk EU-tagságáról - emlékeztet Marcel Fratzscher, német gazdaságkutató. Ha győznek, és megtartják ezeket a szavazásokat, akkor az euró léte kerül veszélybe. Európa semmi perc alatt ott tarthat, ahol 2012 közepén, amikor az eurózóna déli és északi országai közti ellentétek az övezet szétesésével fenyegettek.

Kézzel számolnak

Hollandiában 12,9 millió választásra jogosult állampolgár él. A szavazás helyi idő szerint (ami megegyezik a magyarországival) fél nyolckor kezdődött és este kilencig tart. Ezt követően azonnal megjelennek az exit pollok, ám a csalások elkerülése érdekében kézzel számolják a szavazatokat, így az első hivatalos eredményekre várni kell egy kis időt.

A pártok óriási tülekedésben harcolnak egymással a választók kegyeiért. Összesen 28 politikai erő méreti meg magát, amelyek közöl 14-nek van esélye bekerülni a törvényhozásba.

A jelenlegi kormányfő, Mark Rutte liberális pártja a legutolsó közvélemény-kutatások szerint 27 mandátumra számíthat a 150 fős parlamentben. Legnagyobb ellenfele az iszlám- és EU-ellenes Szabadságpárt, amelyet a populista Geert Wilders vezet 21 képviselői széket szerezhet. A Liberálisok 2012-ben 41, a Szabadságpárt 15 képviselőt küldött a parlamentbe.

Nem közösködnek

Rutte és a politika főáramába tartozó többi párt vezetője jó előre kijelentette, hogy nem kötnek koalíciót Wildersszel, aki ezt a demokrácia semmibe vételének tekintené, ha pártja kapná a legtöbb szavazatot. Az elmúlt napok török-holland konfliktusa a felmérések szerint a kormányzó Liberálisokat erősítette, ám a szavazók kétharmada még egy nappal a választás előtt sem döntötte el, kire adja voksát.

A sok párt, illetve a megoszló szavazatok miatt Hollandiában sokáig tartanak a kormányalakítási tárgyalások. A második világháború utáni választások után átlagosan 72 napot vett igénybe a kormánykoalíciók összehozása.

A holland pénzpiacok nem mutatták az idegesség jelét a kritikus nap előtt. A vezető tőzsdemutató, az AEX Index kedden mindössze 0,4 százalékkal volt hétfői értéke alatt, ami megfelelt a többi európai index gyengülésének. A tízéves állampapírok hozama a gyengén növekvő keresletnek köszönhetően hajszálnyit csökkent.