Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke Fidel Castro halálára reagálva a kubai-amerikai kapcsolatok normalizálásának beszüntetését ígérte, ha nem tud jobb megállapodást elérni a szigetország vezetésével, mint elődje Barack Obama. Ha tényleg ezt teszi, azzal sok haragost szerezhet magának az USA-ban - figyelmeztet a Washington Post.

Floridában él a kubai emigránsok túlnyomó többsége, akik közül sok ellenzik a diplomácia kapcsolatok fejújítását a kubai rezsimmel, ám az érem másik oldala, hogy rendkívül népszerűek a családi kapcsolatok ápolását szolgáló utazási könnyítések, illetve a pénz hazautalását lehetővé tevő intézkedések.

Küldöttségek

Nem véletlen az sem, hogy Texas és Arkansas állam republikánus kormányzói kereskedelmi delegációkat vezettek Kubába, amelyek tagjai között ott voltak a mezőgazdasági és a kereskedelmi kamarák képviselői. A turizmustól a technológiáig számos iparág cégei kötöttek szerződéseket kubai partnerekkel kihasználva Obama enyhítéseit.

Az American Airlines és a fapados Jet Blue első hivatalos légi járatai a héten érkeztek meg az USA-ból Havannába. Ennek alapján nem meglepő, hogy amerikai gazdasági kamarai vezetők szerint nagyon népszerűtlen lenne az Obama nevéhez fűződő enyhülési folyamat visszafordítása.

Bizonytalanság

Trump szokásához híven ismét bizonytalanságot keltett szándékait illetően. Egy papírfecni méretű twitterüzenetben közölte kemény fellépését, amivel kapcsolatban emberi arról beszéltek, hogy terítéken van a diplomácia kapcsolatok újbóli megszakítása, a kereskedelmi és utazási szálak elvágása, egyszóval a teljes hátra arc.

Később szóvivője enyhített ezen, arról beszélve, hogy Kuba és az USA viszonya egy igen-igen komplex kérdés. A megválasztott elnök szerinte tisztában van a probléma kezelésének bonyolultságával és a finomhangolás fontosságával.

Elnöki "hatáskör"

A helyzet kezelése az elnök kezében van, ugyanis a kereskedelmi embargó feloldása a kongresszus hatásköre, ám a törvényhozás republikánus többsége ellenzi ezt a lépést.

Ezért Obama is arra kényszerült, hogy megkeresse, mit tehet a saját hatáskörében, és ezen a téren elmenjen a falig. Az USA agrárgazdálkodói azonban például kicsi, de jövedelmező piacot látnak Kubában, ezért jelentősebb kereskedelmi könnyítéseket akarnak.

Felesleges keménykedni

Amikor Trump nem tartja elég keménynek a szigetországgal kötött megállapodás feltételeit, akkor azok mellé áll, akik szerint az enyhüléssel nem lehet rábírni a kubai vezetést a rendszer átalakítására. Akik azonban próbálnak tanulni a történelemből, azok felhívják a figyelmet arra, hogy az USA kőkemény fellépésével sem ért el engedményeket.

Azt hiszem, rosszul számítunk, ha bármit várunk a kubaiaktól - véli Jeff Flake republikánus arizonai szenátor. Mindig csalódást fognak okozni, pontosan tudják hogyan kezeljék az elszigeteltséget, amiben az elmúlt hatvan évben éltek.

Sosem tekintettem engedménynek, hogy lehetővé tettük az USA állampolgárainak az odautazást. Ennek korlátozása sokkal inkább nekik ártott, mint a kubaiaknak - teszi hozzá.