Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Észak-Korea elfogadta Dél-Korea javaslatát arra, hogy a két ország képviselői január 9-én Panmindzsonban kétoldalú tárgyalásokat kezdjenek. Ezzel gyakorlatilag újraindulnak a 2016 februárjában megszakított egyeztetések - adta hírül az InfoRádió az MTI-re hivatkozva. A megbeszélések témája az észak-koreai sportolók részvétele lesz a februári téli olimpián a dél-koreai Pjongcshangban.

Phenjan pozitív reakcióját segíthette, hogy kevesebb mint egy nappal korábban Washington és Szöul bejelentette: elhalasztják az amerikai és a dél-koreai hadsereg minden év tavaszán megtartott közös hadgyakorlatát - írta a Financial Times Ezek a katonai felvonulások mindig növelik a feszültséget a Koreai-félszigeten, és alapot adnak arra, hogy Észak-Korea provokálja ellenségeit.

Spekulációk

Miután a sztálinista diktatúra novemberben sikeresen tesztelte eddigi legfejlettebb interkontinentális ballisztikus rakétáját, majd Kim Dzsongun bejelentette, hogy befejezték az ország nukleáris haderejének felépítését, a szakértők elkezdtek spekulálni azon, hogy az északi rezsim nyitottá válhat az atom- és rakétakísérletei miatt felerősödött feszültség enyhítésére.

Bár ez lényegében teljesült a déli tárgyalási ajánlat elfogadásával, a Koreával foglalkozó elemzők szkeptikusak ezek eredményeivel kapcsolatban. Úgy látják, hogy Észak-Korea fő célja az lehet, hogy az enyhébb nemzetközi környezetben tovább folytassa atomfegyverprogramját. Elsősorban az lehet a céljuk, hogy egyre több nukleáris robbanófejet halmozzanak fel.

Éket verni

Emellett sokan figyelmeztetnek arra, hogy az észak-déli enyhülés leple alatt Phenjan igyekezhet éket verni Washington és Szöul közé. Ennek alapot adhat, hogy a két szövetséges ország elnöke másként látja, mit kellene tenni az Észak-Korea jelentette fenyegetés elhárítása érdekében. Az USA-ban attól tartanak, hogy a két koreai állam párbeszéde felhígíthatja a hivatalos amerikai politika, azaz a maximális nyomásgyakorlás hatását.

Dél-koreai tisztviselők azzal hárítják el ezt az aggodalmat, hogy a felújított egyeztetések témája csupán az északi sportolók részvétele a téli olimpián. A déli szakértők is tisztában vannak azzal, hogy Phenjannak nem érdeke leszerelni nukleáris fegyvereit vagy akárcsak befagyasztani azok fejlesztését.

Trump győzött

Donald Trump az USA elnöke twitterüzenetben sietett tájékoztatni a világot, hogy az északi rezsim azért ül tárgyalóasztalhoz, mert ő keményen és határozottan lépett fel vele szemben, megfenyegette Kim Dzsongunt, hogy kész az amerikai hadsereg teljes elejével lecsapva eltüntetni a föld színről Észak-Koreát 25 millió lakójával együtt.

Szöulban abban reménykednek, hogy az északi sportolók részvétele az olimpián utat nyit a régióban a feszültség enyhülése előtt. Az egyeztetéseken hosszabb távon még a szomszédos rezsim nukleáris programja is szóba kerülhet.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy Dél-Korea megsértheti az Észak-Korea elleni szankciókat, ha pénzügyi támogatást ajánl az szomszédos ország sportolóinak olimpiai részvételéhez vagy meghív, illetve beenged területére olyan személyeket, akik a nemzetközi közösség feketelistáján szerepelnek.

A nyitókép forrása: Pixabaly.com