Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök bejelentette, hogy szövetséget kötött az Északi Liga párttal, amely tovább erősítette amúgy is emelkedőben lévő támogatottságát a februári előrehozott parlamenti választás előtt. További haszna a lépésnek Berlusconi szempontjából, hogy a gazdag olasz tartományok közé tartozó Lombardia - amelynek legerősebb pártja az Északi Liga - inkább az olasz gazdaság versenyképességét szolgáló reformokat bevezető Monti mögé állt volna - idézte a Wall Street Journal Renato Mannheimert, az ISPO politikatudományi intézet vezetőjét.

A volt kormányfő két ígérettel kecsegteti a választókat az utóbbi időben: egyrészt az elődje idején megemelt ingatlanadó csökkentéséről beszél, mondván: ez jár azoknak az Olaszországban lakó olaszoknak, akik elszenvedték a költségvetési hiány csökkentését szolgáló intézkedések hatásait, másrészt felére akarja csökkenteni a parlament létszámát. A népszerű intézkedéseknek köszönhetően pártja, a Szabadság Népe a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok szerint már 20 százalékon áll szemben a néhány héttel ezelőtti 15 százalékkal.

Húszmilliárd euróról beszélünk

Az Északi Ligával együtt 28 százalékra számíthatnak - Berlusconi egy hét végi tévéinterjúban kijelentette, hogy 40 százalékot célzott meg. A balközép Demokrata párt az ISPO és a Correire della Sera napilap hét végi felmérése szerint 39 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött, a Mario Monti körül tömörülő csoportot a szavazók 12 százaléka támogatja. Elemzők szerint arra mindenképpen elég lehet a Berlusconi-féle politikai pártok megerősödése, hogy megakadályozzák a Demokrata Pártot az abszolút többség megszerzésében a parlament két házában.

Monti az utóbbi napokban szintén arról beszélt, hogy változtatna az ingatlanadón. Ebből a forrásból tavaly 20 milliárd euró bevételt folyt be az államkasszába, ami nagyjából annyi, amennyit a Olaszországnak be kell fizetnie az európai stabilitási alapokba. A Berlusconit 2011 őszén felváltó volt kormányfő jelezte, hogy nem vállalna más kormányzati posztot, mint a miniszterelnökséget. Ehhez ő is abban érdekelt, hogy a Demokrata Párt ne szerezzen abszolút többséget az új országgyűlésben.