Nikki Haley a CBS televízió Szemben a nemzettel című, vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában közölte: Steve Mnuchin pénzügyminiszter hétfőn jelenti be az Oroszországot sújtó újabb szankciókat - írta az MTI.

Érvelésében az ENSZ-nagykövet kifejtette: Moszkva változatlanul támogatja Bassár el-Aszad szír elnököt és rendszerét, ideértve a vegyifegyver-programot is. A várható szankciók mindazon orosz vállalatokat érintik majd, amelyeknek bármiféle közük volt a szír vegyifegyver-programhoz, akár csupán berendezések eladása, szállítása révén is.

A péntekről szombatra virradóra végrehajtott légi csapásokról Haley azt mondta: céljuk "nem háború megindítása" és "emberek legyilkolása" volt.
"Nem keressük a háborút, ez az utolsó dolog, amit az elnök akarna". Ugyanakkor kizárta az Aszad elnökkel folytatandó közvetlen tárgyalások lehetőségét. Aszad "nem éri meg", hogy tárgyalásokat folytassanak vele". Washington "korábban minden diplomáciai eszközt igénybe vett, de most már a cselekvésnek jött el az ideje" - mondta Haley.

"Ezen a ponton nem akarunk többé közvetlen tárgyalásokat Szíriával." A szíriai helyzet rendezéséről folyó genfi tárgyalásokon az Egyesült Államok változatlanul jelen lesz.

Az interjúban a nagykövet megismételte a Pentagon (védelmi minisztérium) szombati állásfoglalását, miszerint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország által együttesen végrehajtott légi csapások célja a szír vegyifegyver-program infrastruktúrájának szétzúzása volt. "Évekre vetettük vissza a vegyifegyver-programjukat" - fogalmazott, szó szerint megismételve Kenneth McKenzie altábornagynak, a vezérkari főnökök egyesített bizottsága igazgatójának szavait, amelyek a Pentagon szombati sajtótájékoztatóján hangzottak el.

Nikki Haley leszögezte: Damaszkusz mindmostanáig visszautasította, hogy tárgyalóasztalhoz üljön, de "most Oroszországon a sor, hogy rábírja Szíriát a tárgyalásokra" - írta az MTI.