Donald Trump az Egyesült Államok megválasztott elnöke elkerülheti, hogy tanúként részt vegyen a Donald Trump üzletember ellen indított perekben - kezdi az ingatlanmágnás folyamatban lévő jogi ügyeit elemző cikkét a Bloomberg. Az egyikben hamarosan újabb tárgyalási forduló következik.

A Trump University néhány hallgatója azért perelte be, mert szerintük az üzletember átverte őket. Azt ígérte, hogy a 35 ezer dolláros (9,8 millió forint) tandíjért cserébe beavatja őket az ingatlanbefektetőként szerzett tudása titkaiba, ám ebből semmit sem teljesített.

A per következő fordulója november 28-án lesz, ám mivel polgári peres eljárásról van szó, Trumpnak nem feltétlenül kell megjelennie a bíróság előtt. A bíró úgy dönthet, hogy a két vallomás, amelyet korábban tett az ügyben, elegendő - mondja Stephen Gillers, a New York University School of Law professzora.

Sok kicsi perecske

A Trump Egyetemnek nevezett intézménnyel kapcsolatban folyamatban van egy másik ügy is, amelyet New York állam főügyésze indított részben azért, mert szintén a hallgatók becsapásával gyanúsítja az alapítót, részben azért, mert az intézmény engedély nélkül működött. Trump elutasítja ezeket a vádakat.

Ez azonban messze nem minden. Beperelték az üzletembert floridai golfklubjának tagjai, akik tagsági díjuk egy részét akarják visszakapni. Két sztárséf kiszállt egyik hotelfejlesztéséből, miután ócsárló megjegyzéseket tett a mexikóiakra.

Trump indított eljárást Palm Beach County helyhatósága ellen azzal a váddal, hogy engedélyezte egy zajos légi folyosó használatát Mar-A-Lago névre keresztelt magánklubja felett.

A perkirály

Összességében a New York-i üzletember - akinek neve szállodákon, golfklubokon és nyakkendőkön is látható - valójában a perek királya. Trump és cégei 2000 óta összesen legkevesebb 1300 jogi eljárásba kapcsolódtak be fel- vagy alperesként - derül ki a Bloomberg adatgyűjtéséből.

Az ingatlanmágnás csak az elmúlt egy hónapban tíz per indítását helyezte kilátása azok ellen a nők ellen, akik szexuális molesztálással vádolták, ám szerinte hazudtak.

Ugyanakkor Robert Bennett ügyvéd, aki 1994-ben Bill Clinton akkori elnököt képviselte egy szexuális zaklatási eljárásban, azt tanácsolja Trumpnak, hagyja ezeket az ügyeket. Egyrészt elnökként sokféle módon utána nyúlhat vádlóinak, ha ezt akarja, másrészt valószínűleg nincs pénzük kártérítésre.

Clinton példája

Bill Clinton ügye egyébként azt is megmutatja, hogy bár a Fehér Ház megakadályozhatja, hogy egy regnáló elnök tanúskodjon a vele kapcsolatos perekben (mondván: az ország első embere és a hadsereg főparancsnoka ne ezzel töltse az idejét), de immunitást nem biztosíthat ezek ellen. Clinton annak idején el akarta érni, hogy az USA Legfelsőbb Bírósága halassza el a szexuális zaklatási ügy lefolytatását, de nem teljesítették a kérését.

Clintont az elhíresült Monica Lewinsky-ügy miatt - az elnök tagadta, hogy szoros kapcsolatba került volna a hölggyel annak ellenére, hogy ezt egyértelmű bizonyítékok támasztották alá - el akarták mozdítani hivatalából (impeachment), így felmerül a kérdés, hogy Trumpot fenyegeti-e ez a veszély folyamatban lévő perei miatt.

Nem hiszem, hogy ezek a jogi eljárások kisiklathatják Donald Trump elnökségét - mondja Harvey M. Tattlebaum, a Republican National Lawyers Association korábbi elnöke. Sőt az elnöki tisztség megerősíti az ingatlanmágnás helyzetét ellenfeleivel szemben ezekben a perekben. Tettlebaum arra számít, hogy így vagy úgy, de lezárják ezeket az ügyeket.