Észtország és Lettország azt fontolgatja, hogy 1000 megawatt szélenergia-termelő kapacitást épít a Rigai-öbölben - írta a bne IntelliNews régiós hírportál. (Magyarország ebben a technológiában 326 megawattnál tart, a paksi atomerőmű áramtermelési képessége 2000 megawatt - a szerk.) A projekt fővállalkozója az állami tulajdonú ész Eesti Energia lenne.

A cél nyilvánvalóan az lenne - hogy igazodva az EU szén-dioxid-kibocsátási céljaihoz - visszaszorítsák a fosszilis tüzelőanyagokra épülő jelenlegi áramtermelést. Ezen a téren különösen Észtország van rossz helyzetben, ugyanis olajpalát égető erőműveket üzemeltet, amelyek minden kilowattóra elektromos energia elállításakor 500 gramm szén-dioxidot bocsátanak ki. Lettország emissziós mutatója 200 gramm szén-dioxid/kilowattóra.

A tengerek felett fújó szélre alapozott (offshore) áramtermelés a legkevésbé hullámzó forrása a zöld energiának, ami azt jelenti, hogy a letelepített légcsavarok életciklusuk idejének 50 százalékában termelnek áramot. Ezzel összevetve a szárazföldi (onshore) szélkerekek csak idejük 30, a napenergiára alapozó rendszerek pedig csak idejük 20 százalékában termelnek áramot.