A HBIS (Hebei Iron and Steel) 46 millió euróért vette meg a több mint ötezer embert foglalkoztató, veszteséges acélgyárat. Ígéretet tett arra, hogy senkit nem bocsát el, valamint arra is, hogy további 300 millió eurót fektet be az acélgyárba, hogy kiépítsen egy acélcsöveket gyártó üzemet.

A gyár maximális éves kapacitása 2,2 millió tonna acél, ennyit azonban soha nem termelt még, a legjobb éve 2006 volt, amikor a termelés elérte az 1,7 millió tonnát. 2014-ben 560 ezer tonna, tavaly pedig 875 ezer tonna acélt termeltek. A HBIS tervei szerint a gyár kapacitása 3-4 éven belül elérheti a 2,1 millió tonnát.

A kínai HBIS Ázsia legnagyobb acélgyártó vállalata, évente mintegy 50 millió tonna acélt termel, tavalyi profitja elérte a 43,7 milliárd dollárt. Világszerte hetven kirendeltsége és leányvállalata van, és több mint 120 ezer embert foglalkoztat.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a szendrői acélgyárban tett látogatáskor kiemelte: a kínai befektetők a gyárat a legjobb európai acélművé fogják változtatni, a kínai-szerb együttműködés pedig jelentősen hozzájárul majd a szerb gazdasági növekedéshez.

Kína a szerbiai befektetésekkel szeretné megalapozni európai jelenlétét, és a Nyugat-Balkánról terjeszkedne tovább Európa felé. Az ázsiai ország leginkább az energiaipar, az infrastruktúra és más nagyobb gazdasági ágak iránt érdeklődik.

Szerbia és Kína 22 együttműködési szerződést írt alá a kínai elnök háromnapos látogatása során. Hszi Csin-ping kínai elnök a szendrői látogatást követően Belgrádból Lengyelországba utazott, majd Üzbegisztánban folytatja látogatását.