Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elkövető feltehetően egy olyan ember, aki menekültként érkezett az országba, és a menekülteknek járó védelmet élvezte. Angela Merkel bízik abban, hogy ezt a szörnyűséges tettet a törvény teljes szigorával büntetik

meg. A kancellár tanácskozott a német nemzetbiztonsági kabinet tagjaival is, és közösen levonták a szükséges következtetéseket. Merkel a berlini főpolgármesterrel együtt délután ellátogat a karácsonyi piacra, hogy lerója kegyeletét az áldozatok előtt - írja a portál.

Nem tudunk és nem akarunk együtt élni azzal, hogy egy karácsonyi piacon békésen sétáló polgárok ellen intézzenek támadást, és a biztonságukat veszélyeztessék. Nem akarunk együtt élni azzal, hogy valaki a halált hozza el oda, ahol az életet ünneplik. Megtaláljuk az erőt, hogy úgy éljünk, ahogy korábban elhatároztuk: szabadon, együtt és nyitottan - mondta a kancellár.

Házkutatást tartottak a feltételezett támadó szállásán

Különleges rendőri egységek mozgósításával házkutatást tartottak kedden Berlinben az egykori Tempelhof nemzetközi repülőtér egyik hangárjában kialakított menekültszálláson, a német fővárosban előző este egy karácsonyi vásáron egy teherautóval elkövetett gázolásos támadás gyanúsítottjának szállásán, akit a Bild című lap értesülése szerint időközben sikerült azonosítani.

A berlini tartományi kormány menekültekért felelős hivatalának tájékoztatása szerint a bevetés hajnali három órakor kezdődött és öt órán át tartott. Csaknem 250 rendőrt és kommandóst vezényeltek a helyszínre. A Bild című lap szerint kikérdeztek négy fiatalembert, de végül nem vettek őrizetbe senkit. Az ARD országos köztelevízió szerint viszont egy embert előállítottak és elszállítottak a rendőrök.

A Bild szerint a feltételezett támadót sikerült egyértelműen azonosítani: egy 23 éves, Naved B. névre hallgató pakisztáni férfiról van szó. A német szabályok alapján vezetéknevét nem hozzák nyilvánosságra, mert nem közszereplő.

A hatóságok feltételezése szerint a Németországba menedékkérőként érkezett Naved B. elrabolt egy lengyel kamiont, meggyilkolta a sofőrt, majd szándékosan belehajtott a tömegbe az egyik leglátogatottabb berlini karácsonyi vásáron, amelyet a Breitscheidplatz téren, az egykori Nyugat-Berlin jelképeként számon tartott Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) tartanak minden évben. A kamion 50-70 métert haladt a tömegben. A támadásban 12 ember meghalt, 48 (más források szerint 49) ember megsebesült, többen súlyos állapotban vannak.

Sajtóhírek szerint a feltételezett támadót egy szemtanú segítségével fogták el. A szemtanú látta, amint a támadó kiszáll a teherautóból és elmenekül. A nyomába eredt és telefonon folyamatosan tájékoztatta a rendőrséget. A gyanúsítottat a helyszíntől nagyjából másfél kilométerre, a Tiergarten nevű park közepén álló Győzelmi oszlopnál (Siegessäule) fogták el.

Az ügyet magához vonta a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség, a nyomozás vezetésével a legszélesebb jogkörű rendőri szervet, a szövetségi bűnügyi hivatalt (BKA) bízta meg.