Kedden újabb parlamenti szavazás dönt az olasz kormány sorsáról. A 2010-es költségvetés zárszámadásáról szavaz ismét a képviselőház, miután az október 11-i voksoláson nem született többség. A Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette Szabadság Népe (PdL) - Északi Liga koalíció október 14-én kapott bizalmat a folytatáshoz (316-301 vokssal). Az utóbbi egy évben ez volt a kormány sorsáról szóló és a Berlusconi nyerte negyedik bizalmi szavazás. A holnapi eredményt a sajtó kiszámíthatatlannak tartja.

Berlusconi hétfőn ismét megerősítette, hogy kormánya továbbra is többséget élvez az utóbbi napokban a miniszterelnök távozását sürgető vagy az ellenzéki oldalra átállt kormánypárti szenátorok és képviselők ellenére. Nem hiszek bábminiszterelnök vezette szakértői kormányban és a koalíció bővítésében sem - jelentette ki.

A Corriere della Sera című, legnagyobb példányszámú olasz napilap becslése szerint 30 százalék esélye van annak, hogy szakértői kormány alakul Mario Monti közgazdász, volt európai biztos vezetésével - számolt be az MTI. Huszonöt százalék az esélye, hogy a jelenlegi kormánykoalíció élén Berlusconit Gianni Letta, a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár vagy Renato Schifani, a szenátus elnöke helyettesíti. Ugyanennyi esélye van a 2012-es előre hozott választásoknak. Tizenöt százalékra teszi az újság a nemzeti egységkormány esélyét. Öt százalékra, hogy Berlusconi kedden túléli a parlamenti szavazást. A Berlusconi-család birtokolta Il Giornale szerint 20 százalékos Berlusconi maradási esélye.

Ha kedden Berlusconi nem kap többséget, Giorgio Napolitano államfő a pártokkal egyeztetve dönt a politikai folytatásról. Egyedül Berlusconi távozása növelheti a tőzsdebizalmat és fékezheti a kötvényhozamok hétfőn is zuhanó értékét - írták a gazdasági lapok.