Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Június első hétvégéje óta az ukránoknak nem kell vízum ahhoz, hogy beutazhassanak az EU tagállamaiba: azóta tart a vita Lengyelországban a ennek a lehetőségnek az országra gyakorolt hatásáról - adta hírül a gazeta.pl. A lengyel rádiókban beszélgetések sora hangzott el arról, hogy akkor most a lengyelek az ukránok lavinájára számíthatnak-e?

Igen ám, de

Ugyanakkor a média azt a kérdést is felteszi: vajon a már az országban dolgozó ukránok százezrei nem mennek-e tovább. Ha ezt tennék, annak jelentős hatása lenne a munkaerőpiacra. Az uniós szabályozás nem érinti Nagy-Britanniát és Írországot, ugyanakkor vonatkozik az unión kívüli néhány országra, mint például Izland, Norvégia Svájc, és Liechtenstein. A vízummentesség nem jelenti azt, hogy automatikusan munkavállalási engedélyhez is jutnak az ukránok az adott országban.

Akár kétmillióan

A lengyel határőrség jelentése szerint már a vízummentesség megadásának napján 2817 ukrán állampolgár érkezett Lengyelországba.

A munkaadók szerint kezdetben sok ukrán lépi majd át a lengyel határt - még az is lehet, hogy akár kétmillióan érkeznek. 2015-ben - nem mindig legálisan - több mint egymillió ukrán dolgozott Lengyelországban, 2016-ban pedig még több. Ugyanakkor nagyon is lehetséges, hogy továbbemigrálnak Nyugat-, vagy Észak-Európába.

Jobb keresetek

Ez nagyon megnehezítheti az építőipari ágazat cégeinek helyzetét vagy a mezőgazdaságét, ahol már most is panaszkodnak a munkáskéz hiányára. Mint a statisztikai hivatal legújabb jelentéséből kiderül, a vállalatok által bejelentett betöltetlen munkahelyek száma az első negyedév végén közel 119,5 ezer volt, egyharmadával több, mint tavaly.

Lengyelországban tehát az ukrán vízummentesség a dolgozókért folytatott versenyhez vezethet. Szakértők szerint nyugaton a szürkegazdaságban háromszor magasabbak a keresetek, mint Lengyelországban.