Szabotázzsal vádolja Robert Kalinák belügyminisztert, Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitányt és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség két vezetőjét Vasil Spirko. A speciális ügyész szerint megakadályozták, hogy kivizsgálja több százezer euró kenőpénz Kalinák és Ján Pociatek által történt legalizálását - írja az Új Szó.

Spirko szerint hálózati komponensek és technológiák közbeszerzési pályázatánál fogadták el a vesztegetési pénzeket, hogy befolyásolják a tendereket. A különleges ügyész 2010-ben rögzítette egy Lubos Varga nevű tanú vallomását, amelyben részletesen körülírta, hogyan csípnek le több százezer eurót az állami megbízásokból, és hogyan legalizálják a kenőpénzeket.

Robert Kalinák - korábbi sajtóhírek szerint - már hétfőn beadhatja a lemondását.Két héttel ezelőtt vasárnap meggyilkolták otthonában Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnírovát. A férfi utolsó, be nem fejezett cikke az olasz maffia szlovákiai jelenlétéről és a kormánnyal való kapcsolatáról szólt volna. A botrány pedig oda vezetett, hogy a kormányban megrendült a bizalom, tömegek követelték az első napoktól fogva Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő távozását.

A fotó forrása: Napi.hu.