Ez volt az utolsó észak-koreai söröm - panaszolta a CNBC riporterének egy pekingi étterem tulajdonosa, Cui Chengri kezében a kiürült üveggel. A múlt éjjel adtam el, új szállítmányra lenne szükségem, de nem tudom sikerül-e elcsípnem egyet - tette hozzá. A vendéglős az ENSZ-szankciók áldozata, amelyeket egymás után vezettek be az elmúlt évben Phenjan egymást követő, egyre veszedelmesebb rakéta- és atomkísérletei miatt.

A sztálinista rezsim Kínával bonyolítja le külkereskedelme 80 százalékát, és Peking korábban vonakodva foganatosított korlátozásokat szövetségesével szemben. Szakértők úgy látják, hogy a mostani kardcsörtetés már a kínai vezetésnek is sok, ezért keményebben lép fel Phenjannal szemben.

Érezhető hatás

A nyomásgyakorlás visszaható hatása sokfelé érezhető, így például a kínai főváros vendéglőiben is. Ezt a sörszállítmányt néhány hónapja vettem - mondja Cui Chengri -, ám augusztus sokkal nehezebbé vált a beszerzés. Ez nem véletlen: az ENSZ éppen ebben a hónapban szigorította meg a diktatúra elleni nemzetközi szankciópolitikát.

A félliteres sörösüvegen lévő címkén egyébként koreai és angol nyelven is olvasható: Taedonggang Beer. Emellett kiderül, hogy Phenjanban készült 2017. június 21-én. Hosszú utazás után jutott el Pekingbe, ahol öt hónappal később Cui éttermében 30 jüanért (1200 forint) kelt el. Az étterem-tulajdonos szereti, mert kissé édesebb, mint más sörök.

Drága kerülőút

Cui Chengri koreai szülők gyermeke. Karrierjét idegenvezetőként kezdte, kínai turistákat kalauzolt dél-koreai turistautakon. Eközben találkozott egy tengeri élelmiszerekkel kereskedő üzletemberrel, és a vendéglőzésre váltott. Éttermében a legjobb időszakban havonta öt tonnányi tenger gyümölcseit értékesítették, amelynek nagyobb része Észak-Koreából érkezett.

A közvetlen szállítások azonban februárban, egy korábbi rakétakísérlet követő szankciók bevezetése után csökkentek, majd augusztusban teljesen leálltak. Cui elvesztette forrásai 90 százalékát. Rákot immáron csak közvetve, oroszországi kerülővel tud vásárolni, aminek durva következményei vannak: az elszigetelt országból érkező élelmiszerek ára két-háromszorosára ugrott.

Hát, ez ki volt?

Egy minden bizonnyal magas rangú észak-koreai tisztviselő megpróbált karácsonyi élelmiszercsomagot vásárolni a londoni Piccadillyn található Fortnum & Mason luxus-élelmiszerboltból - tudta meg az express.co.uk a cégtől. A névtelen vásárló egy 100 fontos (36 ezer forint) megrendeléssel találta meg a Fortnumot, csak a feladó furcsa címéből derült ki, hogy hol lakik a potenciális vevő.

A sztálinista rezsim elleni szankciók miatt nem teljesítették a megrendelést, ám azt megállapították, hogy a vevőjelöltnek jó ízlése lehet, hiszen egyebek mellett fahéjjal leszórt csokoládés mandulát is tartalmazó "csemegekosarat" akart vásárolni. Emellett az is biztos, hogy a rezsim szűk elitjéhez tartozik, mert nagyon kevés ember fér hozzá abban az országban internetkapcsolathoz és képes átvitetni a határon egy privát csomagot.

A nyitókép forrása: Flickr.com