Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A marihuána értékesítése 30 százalékkal nőtt az USA-ban 2016-ban, párhuzamosan azzal, hogy az ország államai egymás után teszik legálissá fogyasztását - írta a MarketWatch. Két elemző cég előrejelzése szerint 2016 és 2021 között évi átlag 25 százalékkal bővül a piac, amelynek értéke 6,7 millió dollárról 20,2 milliárdra nő.

Majdnem példátlan

Az Archiew Market Research és a BDS Analytics piackutató vállalkozások prognózisa részben azoknak az államoknak a fogyasztási adataira alapul, amelyek már legalizálták a marihuánát, részben azt igyekszik felmérni, milyen következménye lesz, ha további államok csatlakoznak hozzájuk, illetve ha Kanadában nemzeti szinten legalizálják a marihuánafogyasztást.

Két olyan szolgáltatás volt az elmúlt évtizedekben, amelyek növekedése összehasonlítható a marihuánapiacéval - emlékeztet Tom Adams, az Arcview vezetője. Az egyik a kábeltévé, amely az 1990-es években, a másik a széles sávú internet-hozzáférés, amely a 2000-es évek elején hódított. Ezek évi legalább 25 százalékos ütemben, legalább ötmilliárd dolláros tempóban bővültek.

Szökkenő növekedés

És ez még nem minden: vannak olyan szakértők, akik még nagyobb gazdasági robbanásra számítanak. A Cowen Washington Research Group elemzői korábban azt jósolták, hogy 2026-ra évi 50 milliárd dollárra nő a marihuánaipar forgalma. Mások szerint négy-nyolc éven belül az USA egészében legálissá válik a drog fogyasztása.

Jelenleg az USA lakosságának bő ötöde élvezheti ezt a jogot. Abban a három államban, amelyben a legnagyobb felnőtt fogyasztói réteg él a legalizálás kínálta lehetőséggel - Colorado, Oregon és Washington -, tavaly év elejétől szeptemberig 60 százalékkan nőtt a fogyasztás. Ezt megelőzően, 2015-ben megduplázódott.