Első alkalommal készült átfogó felmérés Székelyföld lakosságának lelki, szellemi, spirituális állapotáról - adta hírül a Maszol. A Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Wellbeing Kutatócsortja a budapesti ELTE - Pozitív Pszichológia Tanszékkel együttműködve 1100 személytől gyűjtött adatokat Maros, Kovászna és Hargita megyében.

A válaszadók a 17-70 év közötti korosztályokból kerültek ki, a kérdőívek közösségi oldalakon keresztül voltak elérhetőek, Marosvásárhelyen diákok is segítették az adatgyűjtést.

A kérdésekre adott válaszokból arra is választ kaphatunk, milyen a lakosság "virágzásszintje". Ez a fogalom az érzelmeinkre vonatkozik: a virágzás állapota az, amikor gyakran élünk át pozitív érzelmeket és ritkán negatívakat - magyarázta Krizbai Tímea, a kutatás vezetője.

Alacsonyabb költséget jelent a boldog ember

Ha egészséges egyének alkotják a társadalmat, akkor jobban hozzá tudnak járulni a gazdasághoz, jobban teljesítenek a munkahelyükön, teljesebb a magánéletük, boldogabb gyerekeket nevelnek. Az egészséges lélek kevesebb fizikai megbetegedéssel jár, így a mentálisan erős emberek kevesebb forrást merítenek ki az egészségügyben is, vagyis kevesebbe kerül az orvosi ellátásuk - mondta a szakember.

A magyarországi lakosokkal összehasonlítva a székelyföldiek jelentősen elégedettebbek az életükkel. A válaszok alapján az erdélyi férfiak és nők pozitívabban tekintenek az életükre, erősebb a pszichológiai ellenálló-képességük és általában jobban érzik magukat. Ugyanakkor az anyaországiak sokkal inkább képesek átélni és élvezni az életükben fellelhető apró örömöket.

"Matematika"

A felmérés az úgynevezett boldogságindexszel 1-től 10-ig terjedő skálán jelzi a különböző régiókra, a nemekre és a korcsoportokra jellemző különbségeket. Az Erdélyben élő magyar férfiak 10 fokú skálán mért boldogságszintje szignifikánsan magasabb: a Pozitív Mentális Egészség mutatókban, valamint a Testi és Fizikai Állapotuk szintjében is magasabb értékeket adtak, mint a magyarországi tesztkitöltők.

A nők mintájában a boldogságszint szintén szignifikánsan magasabb az Erdélyben élőknél, de a Pozitív Mentális Egészség szint értékek a Magyarországon élő nőknél a magasabbak. Ugyanakkor az erdélyi minta adatainak elemzése is megerősítette, hogy boldogabbak a nők, a házasok, a jobb anyagi helyzetben élők és a több gyermeket nevelők.

Nincs különbség a fiatalok és az idősek boldogságérzetében, a 60 év fölöttiek is ugyanannyira boldogok, mint a 15-24 év közöttiek.