Ha Szerbia az eddigi ütemben folytatja az EU-s integrációt, akkor 12 évre van szüksége ahhoz, hogy minden tárgyalási fejezetet megnyisson, majd lezárjon - idézte Suzana Grubjesicet, a Szerbiai Európa Mozgalom főtitkárát a Magyar szó. Ez pontosan azt jelenti, hogy az eddig meg nem nyitott fejezetek a következő hat évben nyílhatnak meg - amennyiben marad az eddigi ütem -, majd újabb hat évre lesz szükség a fejezetek lezárásához.

Fel kellene gyorsítani a folyamatokat, hogy 2023-ban lezárhassuk az összes korábban megnyitott fejezetet, majd aláírhassuk a csatlakozási szerződést, amelyet az EU tagállamainak ratifikálniuk kell - tette hozzá. Eközben az EU-nak februárban be kellene mutatnia az úgynevezett csatlakozási stratégiát, amely az előzetes bejelentések értelmében 2025-öt fogja megjelölni Szerbia és Montenegró csatlakozási éveként.

A szerb uniós tagság két legfőbb akadálya Szerbia és az országból kivált Koszovó viszonyának rendezetlensége, illetve a jog uralmának hiánya. Grubjesic szerint halaszthatatlanok reformok az igazságügy és politika elválasztása, továbbá a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem területén.

A nyitókép forrása: Pixabay.com