Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brexit tönkre tette az egyik legélvezetesebb dolgot, amit az élet kínál: a baráti vacsorát - panaszkodott James Max ingatlanszakértő, rádiós műsorvezető a Financial Times internetes portálján megjelent publicisztikájában. - Mi történik, ha mondjuk azt mondom: arra szavaztam a függetlenségi népszavazáson, hogy a britek lépjenek ki az EU-ból? - folytatta keserű hangú fejtegetését. - Azoknak, akik a társaságban a maradásra voksoltak, elrontottam az estélyét, és nem sok esélye van, hogy ezt a csorbát kiköszörüljem.

Az elkötelezett brexitereknél talán szereztem egy jó pontot: úgy láthatják, hogy kilépéspárti véleményükkel nincsenek egyedül az asztalnál. Csak egy valamiben érthetnek egyet a Remain és a Leave hívei: a kilépés módja és időpontja körüli bizonytalanság okozza a legnagyobb gazdasági kárt.

Az esti vacsoraparti vendégeinek kiválogatása egyfajta művészet. Választ kell találni arra kérdésre, kiket ültessünk egymás mellé ahhoz, hogy a legjobb beszélgetés kezdődjön már az aperitifnél? Ki kell választani a menühöz leginkább illő borokat - akármilyen kulináris élvezeteket tervezünk is, ez nagyon személyes döntés. A borokat sokszor hetekig keresgéljük vagy korábbi utazásainkon szerezzük be, ami akkor a legélvezetesebb, ha megoszthatjuk ezt valakivel, ha megbeszélhetjük valakivel az elképzeléseinket és vásárlásai döntéseinket.

Mivé lettek az ínyencségek?

Mostanában azonban mindent tönkretesz, hogy valaki előbb-utóbb bedobja a társalgásba a brexitbombát. Elkezd arról beszélni, milyen nehéz lesz bort importálni Nagy-Britanniába az uniós kilépés után, bla-bla-bla, majd az ezt követő órában a társalgás az EU-s válás unalomig ismételt részletei körül forog. A jó baráti vacsorák segítenek abban, hogy az ember kialakítsa, finomítsa a terveit. Életünk fontos, sokszor legfontosabb döntései előtt a barátainkkal, családtagjainkkal folytatott beszélgetések mutatnak irányt. A reakciójukon tesztelhetjük le, hogy jó vagy rossz döntést készülünk-e hozni. Manapság azonban a brexit körüli vita elveszi az időt az ilyen beszélgetéstől.

Az ínyencségek felett normális esetben a lakásokról és az ingatlanárakról folyik a csevegés, ám a brexit ezt is elrontotta - mondja az ingatlanpiaci szakértő. Az árak esnek, ráadásul új adóval terhelték az ingatlan-adásvételt, így csak azok adnak vagy vesznek ingatlanokat, akik nem kerülhetik el ezt. Elvész az irracionális okokkal magyarázható ingatlanvásárlás szépsége. A társalgás nem erről szól, hanem a felújításokról, ami elkerülhetetlenül elvezet az ezzel foglalkozó kelet-európai vállalkozókhoz, az onnan érkezett bevándorlókhoz, s ezzel újra a brexithez.

Már a desszert sem a régi

Minden vacsorára a desszert teszi fel a koronát. James Maxnak azelőtt egy jól elkészített puding a válasz volt arra a kérdésre: mi az élet értelmére? Mára azonban a brexit vált az új vallássá. Ahogy igen valószínűtlen, hogy bárki be tudná bizonyítani isten létezését, ugyanúgy nincs ember a föld kerekén, aki meg tudná mondani, mi lesz az Egyesült Királysággal azután, hogy elhagyja az Európai Uniót. Sajnos sokan vannak az új prédikátorok, akik azt hiszik, tudják a választ. Nagyot tévedett, aki arra számított, vannak olyan szakértők, akik képesek előre jelezni az egyszerűnél bonyolultabb folyamatok várható fejleményeit.

Minden valamirevaló vacsorát némi csokoládé vagy sajt elfogyasztása zárja kávéval vagy valami ennél erősebb itallal. Ez kiváló pillanat az olyan események megbeszélésére, mint a következő nyári vagy őszi utazás. Normális esetben ennek kapcsán terítékre kerül például, hogy milyen országokat érintünk, ha elutazunk mondjuk Horvátországba, milyen autót válasszunk, mi a helyzet biztosítással, melyik várost vagy csodálatos hegyi szerpentint ne hagyjuk ki semmiképpen. Most? Arról beszélünk, hogy a brexit után megállítanak-e majd a határokon, illetve hogy mennyit nyes le a pénzünkből a font gyenge árfolyama.

Nemes bosszú

A brexit minden kétséget kizáróan megjelent a britek étkezőasztalánál, sötét felhőként vet rá árnyékot, amire James Max szerint egyetlen választ lehet adni. Ez a Thunder. Nem az igazi mennydörgésre gondol, hanem egy olcsó, üvegenként mindössze 19 fontba (7000 forint) kerülő tejkaramellás vodkára. Nagyon finom és igen erős alkohol.

Hűtsünk be egy palackkal a baráti vacsora előtt - ajánlja -, és ha rossz irányba megy a beszélgetés szolgáljuk fel! Nem kell sokáig várni, hogy a vendégek elméjét elborítsa a jótékony homály, és vitatkozás helyett elkezdjenek táncolni az asztalon. Ezzel meg van mentve az este. Max szívesen küldene egy-két üveggel a londoni kormány következő kabinetülésére is, hátha a hatása alatt a miniszterek végre képesek lennéken végre jó döntéseket hozni a brexit ügyében.