Johnson a BBC televíziónak adott nyilatkozatában ellentmondott Leo Varadkar ír kormányfőnek, aki nem sokkal korábban, szintén a BBC-nek azt mondta: "több mint valószínű", hogy a szabadkereskedelmi megállapodás elérése érdekében meg kell hosszabbítani a december végéig tervezett, vagyis 11 hónapnyi átmeneti időszakot.

A brit miniszterelnök úgy fogalmazott: ez azon ritka alkalmak egyike, amikor tisztelettel ugyan, de eltérő véleményének kell hangot adnia azzal szemben, amit barátja, az ír kormányfő mondott. Szerinte a rendelkezésre álló idő alatt a végére lehet jutni a szabadkereskedelmi tárgyalásoknak.

"Nagyon gyorsak leszünk, de eközben úgy járunk el, hogy tekintettel leszünk az Ír Köztársaság érdekeire is" - tette hozzá.

Varadkar szerint "lehetséges, de nehezen elérhető" a szabadkereskedelmi megállapodás az átmeneti időszakban. Az EU nem fogja szándékosan megmakacsolni magát ebben a kérdésben, de az ő személyes meggyőződése szerint valószínűbb az, hogy szükség lesz a hosszabbításra, mint az, hogy nem.

A brit kormány a Kanadával kötött EU-egyezményhez hasonló, de annál jóval szélesebb körű, félhivatalos megjelöléssel "Kanada-plusz-plusz-plusz" szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az Európai Unióval, olyanra, amelynek hatálya kiterjed a szolgáltatások kereskedelmére is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke minapi londoni látogatásán ugyanakkor - keményebben fogalmazva, mint hétfőn Leo Varadkar - azt mondta, hogy ez 11 hónap alatt gyakorlatilag lehetetlen, és az EU hajlandó lenne az átmeneti időszak meghosszabbítására.

A brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás lehetőséget teremt kétszeri hosszabbításra, alkalmanként egy-egy évvel, ha London ezt kéri, de a kérvényt ebben az esetben június végéig be kellene terjeszteni az EU-hoz. Johnson azonban minden nyilatkozatában határozottan elzárkózik a hosszabbítás lehetőségétől, sőt a brit kormány külön törvényben tiltotta meg saját magának és a londoni parlamentnek az átmeneti időszak kiterjesztését.

Az ír kormányfő hétfőn Dublinban Michel Barnier uniós brexit-ügyi főtárgyalóval tartott megbeszélést. Barnier a tárgyalás utáni sajtóértekezleten kijelentette: fennáll a "cliff edge" (a szakadék széle) forgatókönyv megvalósulásának kockázata kereskedelmi értelemben. A "cliff edge" kifejezés eredetileg azt a brexit-változatot jelölte, amelynek alapján a brit EU-tagság a brexit feltételeiről szóló megállapodás és így a szabadkereskedelmi egyezmény elérésére szolgáló átmeneti időszak nélkül szűnt volna meg.

Ennek a kockázata elhárult a brexit-megállapodás ratifikálásával, de az üzleti szektor vezetői szerint ha nem sikerül az átmeneti időszakban kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást elérni, annak is olyan hatása lenne, mintha a brit gazdaság és külső uniós kereskedelmi partnerei a sziklafal széléről hirtelen a mélységbe lépnének.

Michel Barnier az ír miniszterelnökkel tartott hétfői dublini sajtóértekezleten arra figyelmeztette Londont, hogy nagyon rövid az idő az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatrendszerének újjáépítésére.