Záporoztak a gratulációk főként a brexiterek részéről Boris Johnson felé, miután megnyerte a pártelnök-választási versenyt, s ezzel az ország miniszterelnöki megbízását. Így Donald Trumptól, az Egyesült Államok elnökétől is megérkezett a verbális vállveregetés, hol máshol, mint a Twitteren. Nicola Sturgeon a Skót Nemzeti Párt elnöke, Skócia első minisztere a gratuláció mellett nem titkolta, hogy aggasztják az új kormányfő radikális brexitpárti állásfoglalásai. (Skócia az EU-ban maradás mellett voksolt a 2016-os függetlenségi népszavazáson.)

John McDonnel, az ellenzéki Munkáspárt árnyék-pénzügyminisztere 30 perccel Johnson győzelmének kihirdetése után megjegyezte, hogy ezt követő beszéde gyötrően és kínosan kiábrándító volt, az új vezető úgy szólalt meg, mintha felkészületlenül tósztolt volna egy vidéki golfklub ebédjén a sporttársai előtt. Nyilván ez csak az első barátságtalan megjegyzés volt, amivel megtalálták Johnsont - a Business Insider inkább annak járt utána, mi az az öt barátságtalan feladat, amellyel regnálása első napjától azonnal szembe kell néznie.

A britek zöme nem örül Johnsonnak

A britek relatív többsége nem örül, hogy Boris Johnson, a kormányzó Konzervatív Párt új vezetője lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke szerdától, de a legtöbben ennek ellenére sem akarnak idő előtti parlamenti választást. A YouGov gyorsfelmérése szerint a britek 10 százaléka elragadtatással, 18 százaléka elégedettséggel fogadta Johnson győzelmének hírét, ugyanakkor 10 százalék csalódottságának adott hangot, 38 százalék pedig lesújtó fejleménynek tartja az eredményt. A válaszadók 37 százaléka gondolja úgy, hogy Johnsonnak haladéktalanul előrehozott parlamenti választást kell kiírnia, 43 százalék szerint erre nincs szükség.A politikus kedd délután találkozott a Konzervatív Párt parlamenti képviselőivel, és a megbeszélésről kiszivárgott hírek szerint azt mondta, hogy a 2022-ig tartó parlamenti időszak végéig nem akar választást kiírni. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője bejelentette azt is, hogy pártja bizalmatlansági indítvány beterjesztését tervezi Johnson kormánya ellen.Jeremy Hunt, Johnson vetélytársa a BBC-nek nyilatkozva mélységes csalódottságának adott hangot, amiért alulmaradt, kijelentette ugyanakkor, hogy meggyőződése szerint Johnson "remek munkát" végez majd miniszterelnökként - írta az MTI.

Újratárgyalni a brexitmegállapodást

Az új pártvezér-kormányfő legsürgősebb feladta annak a problémának a kezelése, amely elődje, Theresa May bukásához vezetett, nevezetesen meg kell próbálnia újratárgyalni az előző kormány és az EU válási megállapodását. Johnson - akárcsak ellenfele, Jeremy Hunt külügyminiszter - azt ígérte a Konzervatív Párt tagjainak a pártszavazási kampányban, hogy - szemben elődjükkel - ők meg tudják oldani ezt a feladatot.

Ez azonban enyhén szólva nem lesz könnyű. Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója többször kijelentette, hogy az egyezményt nem lehet újratárgyalni. May többszöri próbálkozása ezzel sikertelennek bizonyult, pedig Brüsszelben tudták, hogy ez bukásához, és borítékolhatóan Johnson első emberré válásához vezethet, amit a hátuk közepére se kívántak. A brexiterek szerint May nem akarta igazán újratárgyalni az egyezséget, amit saját kétéves kemény munkája eredményének tekinthetett.

Johnson azt állította, hogy az uniós tárgyalók szemébe fog nézni, és megzsarolja őket a megállapodás nélküli (kemény) brexit lehetőségével, ami jobb belátásra téríti majd őket. Eltökélt szavak, ám egy konzervatív parlamenti képviselő, aki júniusban több uniós tagállam képviselőjével találkozott, azt mondta a Business Insidernek, hogy egyiküktől sem kapott semmilyen jelzést arra, hogy lehetségesnek tartanák a kilépési megállapodás felnyitását.

Felkészülni a kemény brexitre

Ez éles fénybe helyezi Johnson alapvető ígéretét, amit a párttagoknak tett, nevezetesen hogy a kilépés október 31-i határidejének lejártakor így vagy úgy, de mindenképpen kiviszi az Egyesült Királyságot az EU-ból. Ezért fel kell készülni a válási megállapodás nélküli távozásra is - fejtegette. Ez azonban sem logisztikailag, sem politikailag nem lesz könnyű. Az elmúlt hónapokban kiderült, hogy a cégek telerakták a saját készleteikkel a szigetországban rendelkezésre álló raktárakat, így kormánynak nem maradt hely.

Ráadásul az utóbbi időben a munkatársak szabályos elvándorlása indult meg azokból a hivatalokból, amelyek feladata a felkészülés a kemény brexitre. Joe Owen, az Institute For Government kutatóintézet elemzője úgy véli, hogy az új kormányfő gyorsan szembesül azzal, hogy az ország gyengébben készült fel az októberi kilépésre, mint amilyen állapotban az eredeti válási időpont előtt, márciusban volt.

A vállalatok vonakodnak készülődni, mert az ország vezetése már kétszer riogatta őket a kilépéssel, azaz - ahogy Owen fogalmaz - kiáltott farkast, így nem szeretnének újabb költséges lépéseket tenni. A másik akadályt a parlament gördítheti a kemény brexit elé: a maradáspárti konzervatívok az ellenzékkel összeállva keresztbe feküdhetnek, és ha a miniszterelnök ezt megelőzendő megpróbálná felfüggeszteni a törvényhozás ülésezését, azzal politikai bombát robbantana.

Felkészülni az előrehozott választásokra

A parlament és a kormány között kialakult patthelyzet logikus feloldása lenne előrehozott választások kiírása. Johnson azt ígérte, hogy nem fogja ezt kezdeményezni, amíg a brexitet le nem zárják (bár sajtóhírek szerint csapata a háttérben felkészül e lehetőségre is). Ez összhangban van azzal, amit a pártja akar, ugyanis nem állnak jól a toryk. May játszmája, hogy 2017. nyár elején a rendkívüli szavazás megtartásával megerősíti a konzervatív többséget a parlamentben, éppen ellenkező hatással járt: a toryk elvesztették abszolút többségüket.

A májusi európai parlamenti választáson a Konzervatív Párt szégyenszemre a negyedik helyen végzett. Szavazói elpártoltak a néhány hónappal korábban alakult Brexit Párthoz vagy a következetesen EU-párti Liberális Demokratákhoz. Egy konzervatív honatya szerint csak akkor lehetnének előrehozott választások, ha a parlament megszavazna egy bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. Másrészt ha Johnson megválasztása nyomán a magasba szállna a toryk népszerűsége, bizonyára újragondolnák a rendkívüli szavazás lehetőségét.

Mi lesz az osztogatással?

Theresa May 2016 nyarán, amikor átvette a kormányzást, azt ígérete, hogy kormánya fellép a társadalmi igazságtalanság ellen, ám ebből semmi sem lett, mert minden erejét lekötötte a brexit előkészítése.

Johnson a pártválasztási kampányban azt ígérte, hogy csökkenti a magas keresetűek jövedelemadóját, megszünteti a cukros üdítők különadóját, továbbá 20 ezerre növeli a rendőrség létszámát már 2020-ig. E drága vállalásokért nem csupán az ellenzék ostorozta, ráadásul egy esetleges kemény brexit olyan költségekkel járna, hogy nem maradna rájuk pénz az államkasszában.

Kezelni Trumpot

A Business Insider szerint az új brit miniszterelnök első öt legfontosabb feladata közé illik, hogy ki kell alakítania viszonyát Donald Trumppal, az USA elnökével. Johnson külügyminiszter korában viszonylag korrekt kapcsolatban volt vele, és azóta is kapott néhány jó szót Trumptól. Az új brit kormányfő a várakozások szerint hamarosan felkeresi amerikai kollégáját.

Ugyanakkor a Fehér Ház lakója igencsak kiszámíthatatlan, például vitába került Mayjel a volt washingtoni brit külügyminiszter, Kim Darroch kiszivárogtatott bizalmas jelentései miatt, amelyekben rossz képességű vezetőnek mutatja be Trumpot. Theresa May megtagadta, hogy emiatt leváltsa Darrochot, Johnson viszont - amikor rákérdeztek, mint tenne ez ügyben, ha ő lenne a kormányfő - lebegtette a visszahívás lehetőségét. Ezzel kihúzta a szőnyeget a nagykövet alól, aki lemondott. Szakértők szerint gyakorlatilag alávetette magát egy idegen állam feje - Donald Trump - akaratának.

Emellett a két ország közt más viták is vannak. Például Washington térdre akarja kényszeríteni Iránt, míg London egyezséget keres vele, a britek szívesen tárgyalnának az amerikaiakkal egy a brexit utáni szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről, de nem szeretnék, ha az felhígítaná a mezőgazdasági standardokat és magában foglalná az egészségügyi rendszer kiszolgáltatását az amerikai gyógyszeriparnak.