Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az iránymutatások célja biztosítani az uniós és nemzeti rendkívüli intézkedések zökkenőmentes gyakorlati végrehajtását, amennyiben az Egyesült Királyság április 12-én vagy későbbi időpontban megállapodás nélkül lép ki az unióból.

A szöveg egyebek mellett rögzíti, hogy az unióban jogszerűen tartózkodó brit állampolgárokat a kilépést követően is jogszerűen maradhatnak az EU-tagországban. Az EU a kölcsönösség alapján ugyanilyen megközelítést vár az Egyesült Királyságtól - tette hozzá a brüsszeli közlemény.

Leszögezték, a bel- és igazságügy területén az együttműködésnek a nemzetközi és nemzeti jogon alapuló - alternatív - keretekre és együttműködési mechanizmusokra kell épülnie.

Azt is közölték, hogy a felkészülési intézkedéseknek köszönhetően az Egyesült Királyság kilépése miatt érintett gyógyszerek zöme várhatóan megfelel majd az uniós jogszabályoknak a kilépés után is. Lehetséges azonban, hogy egyes gyógyszerek és orvostechnikai eszközök megfelelését nem sikerül időben biztosítani, ezért egyes termékek tekintetében fennáll a hiányhelyzet kockázata. Ennek elkerülése érdekében az uniós bizottság együtt fog működni az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) és a nemzeti gyógyszerészeti hatóságokkal az esetleges problémák kezelése érdekében.

Megállapodás nélküli kilépés esetén nem lépnek életbe átmeneti rendelkezések, attól az időponttól kezdődően az unió egyetlen, a tagországaira vonatkozó jogszabálya sem alkalmazható többé az Egyesült Királyságra. London és az unió kapcsolatait a nemzetközi közjog - egyebek között a Kereskedelmi Világszervezet szabályai - szabályozzák majd. A brit állampolgároknak az Európai Unió határain ellenőrzésen kell átesniük - tették hozzá.