Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unióval elért egyezség az Egyesült Királyság nemzeti érdekeit szolgálja, és mindenki számára megfelelő, azoknak is, akik az EU-tagságról tartott népszavazáson a kilépésre voksoltak, és azoknak is, akik a bennmaradásra szavaztak - áll a vasárnap hajnalban közzétett levélben.

A brexit feltételrendszeréről szóló megállapodástervezet tiszteletben tartja a népszavazás eredményét, és lehetővé teszi, hogy az Egyesült Királyság visszaszerezze az ellenőrzést határai felett, "egyszer és mindenkorra" véget vetve az Európai Unión belüli szabad mozgás nagy-britanniai érvényesítésének.

A kormányfő levele szerint London olyan új bevándorlási rendszert alakít ki, amely a külföldi munkavállalók szakképzettségére épít, felváltva a jelenlegi szabályozást, amely azt veszi figyelembe, hogy ki honnan jött.

May már az elmúlt napokban is utalásokat tett arra, hogy a készülő új bevándorlási rendszer nem fogja kedvezményes elbírálásban részesíteni az EU-ban maradó országok Nagy-Britanniában letelepedni és dolgozni kívánó állampolgárait. Megszűnik az a helyzet, hogy az Európai Unióból érkezők szakképzettségüktől, szakmai tapasztalataiktól függetlenül "beállhatnak a sor elejére, a Sydneyből érkező mérnökök vagy a Delhiből érkező szoftverfejlesztők elé". London ugyanakkor megvédi azoknak az EU-állampolgároknak a jogosultságait, akik már az Egyesült Királyságban élnek.

London mindemellett visszaszerzi az ellenőrzést saját pénze felett is, és a jövőben nem fog "hatalmas összegeket" befizetni az EU költségvetésébe. Ehelyett arra fordítja majd a brit adófizetők pénzét, amit saját maga tart kiemelkedően fontosnak.

Az EU-val kialakítandó szabadkereskedelmi térség lehetővé teszi, hogy az áruforgalom továbbra is könnyedén áramolhasson a határokon át, és ez védelmet nyújt azoknak a magas képesítést igénylő nagy-britanniai munkahelyeknek, amelyek az integrálódott beszállítói hálózatoktól függnek - áll a levelében.

A Brexit-feltételeket tartalmazó dokumentumot és a jövőbeni kapcsolatok keretrendszerét felvázoló politikai deklarációt mindazonáltal a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora, az EU-párti tory frakciócsoport és az ellenzék részéről egyaránt súlyos bírálatok érik, és ebben a helyzetben egyelőre kérdéses, hogy a kormány el tudja-e fogadtatni az alsóházzal a kilépési tervezeteket a december második hetében esedékes szavazáson.